Poroszló és a Tisza-tavi Ökocentrum: egy mindenkiért, mindenki egyért

26 okt. 2015 Administrator

Magyarországon egyedülálló, de európai viszonylatban is ritka. Ha hozzátesszük, hogy fő profilja a természetvédelem, az ismeretterjesztés és az aktív programokra épülő turizmus, sokan biztos tippet mondanak: ez a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón.

 

okocentrum2

 

2003-ban egy minden látogató számára maradandó élményt nyújtó Ökocentrumot álmodtak meg az ötletgazdák. Olyan bázist, melynek alapvető célja a Tisza-tónál korábban már meglévő és a tervezett új ökoturisztikai programelemek összefogása és komplex turisztikai termékké formálása. Az elképzelések Európai Unió-s pályázati támogatással valósultak meg, így nyithatta meg kapuit 2012. áprilisában az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Ökocentrum.

Ezernyi élmény

Megfér egymás mellett a lovasverseny, a gasztrofesztivál, a koncert, az oktatás, a játék, a látványosság, a szakmai előadás, a vízisport, a felszabadult szórakozás.

A látogatóközpont

- felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete állandó és időszaki kiállításaival,

- 100 fős rendezvénytermével,

- 50 főt befogadó háromdimenziós mozijával,

- játszószobájával,

- a hazánkban élő hüllőket és kétéltűeket bemutató terráriumával,

- kilátótornyával négy szinten várja az érdeklődőket.

 

okocentrum1

 

A 28 méteres kilátóból a pompázó természet tárul a kíváncsiskodók elé

Egyik irányban a Mátra és a Bükk magasodó csúcsai, a másik oldalról pedig a Tisza-tó gyönyörű látványa élvezhető.

- A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere – mondja érdeklődésünkre Kiss János, az intézmény igazgatója. – Az egymillió liter össztérfogatú vízi világot a főépület pince szintjén csodálhatják meg látogatóink. A legkorszerűbb technikával készült és működtetett akváriumrendszerben hazánk jellegzetes vízi életközösségei tekinthetők meg. Mintegy 40 féle halat csodálhatnak meg az érdeklődők.

 

okocentrum5

 

A legnagyobb népszerűségnek a már-már cápa méretű vizáik örvendenek

Ezek a halak – melyek egykoron a Dunában és a Tiszában is szép számban úszkáltak – akár 80-90 évig is elélnek, és 8-9 méteresre is megnőnek természetes körülmények között. A nálunk lévők közel két méteresek, és 16-17 év körüli „suhancok”. Nőni biztosan fognak, de olyan nagyok sosem lesznek, mint szabad társaik. Méreteiben szintén különlegességnek számít akváriumainkban a kaukázusi törpegéb, mely néhány éve jelent meg a Tiszában és azóta is kutatják  a tudósok, hogyan kerülhetett ide. Ebből a fajból a felnőttek maximum három centiméter hosszúra nőnek meg.

 

Bár az Ökocentrum közvetlen közelében lévő Tisza-tavi vízisétány már 2006 óta működik, a látogatóközpontban a három évvel ezelőtti indulás óta a tulajdonos poroszlói önkormányzat és együttműködő partnerei közreműködésével folyamatosak a fejlesztések.

 

okocentrum3

 

A vörösróka-kifutó, a madárpark, a hagyományőrző baromfiudvar már-már állatkerti feelinget nyújt a vendégeknek

- Intézményünk parkján kívül, de közvetlen szomszédságában található az általunk működtetett kikötő, mely összeköttetést teremt a Tisza-tóval, és kiindulópontja a GPS-navigációval támogatott vízi túráknak, valamint kishajós kirándulásoknak – említi Kiss János. – A tó partján a horgászat szerelmesei tölthetik idejüket látogatóközpontunk öt saját, akadálymentesített, azaz mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető horgászstégein. 

 

A harmadik jelentős „kerítésen kívüli” bázisunk a 440 fő befogadására alkalmas aréna, vagy rendezvénytér, ahol az elmúlt években számos kulturális és közösségi eseményt és koncertet rendeztünk. Rendezvényből ugyanis Poroszlón az év minden részében akad bőséggel. Szinte nincs olyan hét vége az esztendőben, amikor ne lenne valamilyen program a településen, illetve az Ökocentrumban. Nemrégiben, a munka ünnepén retro-majálist szerveztek felvonulással, ingyen sörrel, virslivel és fagylalttal – melyeket a helyi vállalkozók támogatásával valósíthattak meg.

Kiss János búcsúzásunkkor hangsúlyozza: a poroszlói turizmus fellendülésében elévülhetetlen érdemei vannak a települési önkormányzatnak, a helyi vállalkozóknak és a horgászegyesületnek, valamint a Poroszló Turizmusáért Egyesület önzetlen és aktív együttműködésének is.

 

okocentrum6

 

„Tisza-tavi Ökocentrum ajánlásával működő szolgáltató”

Az igazgató elmondása szerint, minőségi tanúsító védjegyrendszert alakítottak ki, melyet az Ökocentrum ítél oda a szolgáltatóknak – szállásadóknak, vendéglátó egységeknek –, ezáltal kiemelten ajánlva őket a Poroszlóra betérő turistáknak. Jól működik az a kedvezményrendszer, melynek keretében egyes vendégházaknál megszálló turisták kedvezményt kapnak az Ökocentrum belépőjegyének árából, ugyanakkor az Ökocentrum látogatói belépőjegyük felmutatásával kaphatnak kedvezményt egyes vendégházakban és vendéglátóhelyeken a szolgáltatások árából.

 

okocentrum4

 

Nagyszerű kezdeményezések ezek! Egyszerűen fogalmazva, a látogatóközpont tekintetében igaz a mondás: egy mindenkiért, mindenki egyért. Azaz a Tisza-tavi Ökocentrum a turizmusban érintett helyi vállalkozókért, ők pedig együttesen – viszont az Ökocentrumért. E képlet egyszerűsége és nagyszerűsége is a poroszlói turizmus „dübörgésének” egyik záloga.

És  nem is lehet véletlen – és amire méltán büszkék:az Ökocentrum látogatóinak száma a 2012. áprilisi nyitás óta mostanra meghaladta az 550 ezer főt.

További információk, érdekességek az ökocentrum facebook oldalán.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek