Gasztrovilág: divat a rusztikus terítés

29 okt. 2015 Adminisztrator

Csúnya zöldséget venni, osztrigát és humuszt enni, rusztikusan teríteni menő lesz, húst hússal enni pedig nagyon ciki. Az idei gasztronómiai trendekből válogattunk.

fok3                                                     Fotó:avidékiotthon.blogspot.com

 

Komló nélküli sörök

A komló nélküli sörféleségek gyógynövényekkel, fűszerekkel és más hozzávalókkal készülnek, a komló keserűsége helyett egyedi ízeket adnak az italhoz, a keserűség pedig eltűnik. Kíváncsiak vagyunk, meddig bírja ez a trend, mi nem jósolunk nagy jövőt neki.

 

"Ronda" zöldségek és gyümölcsök

A szupermarketekben általában csak a szép zöldségek és gyümölcsök vásárolhatók meg, a túl kicsi vagy túl nagy, tökéletlen formájúak pedig a kukába kerülnek. A "ronda" terményeket népszerűsítő leghíresebb mozgalom egy francia áruházlánc akciójával kezdődött: az üzletek olcsóbban kínálták a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra. Ezzel együtt egyre több, pazarlást csökkentő kezdeményezés születik.

 

alt

 

Fizesd ki előre a vacsorát!

A színházakhoz és mozikhoz hasonlóan egyre több étterem törekszik arra, hogy az asztalfoglalást a vendégek előre kifizetett összeggel is biztosítsák. Akárcsak a repülőjegyek esetében, az árak a foglaltság és a vacsora időpontjának közelsége miatt változhatnak. És van, ahol akkor sem adják vissza a pénzt, ha a vendégek nem jelennek meg.

 

Kevesebb hús

A Meatless Monday (Húsmentes Hétfő) mozgalommal kezdődött a fenntarthatóbb fejlődést célzó kezdeményezés (a 100fokon minden hétfőn vegetáriánus recepteket posztolunk ennek jegyében). 2014-ben eljutottunk oda, hogy Alain Ducasse, összesen 21 Michelin-csillaggal rendelkező séf legújabb éttermében alig van húst tartalmazó fogás.

 

Ázsiai konyha

Legyen szó street foodról vagy többcsillagos étteremről, a Fülöp-szigeteki ételektől a thai konyháig, koreai fogásoktól a japán ételekig, továbbra is meghatározóak lesznek az ázsiai ízek. A nagy lángon készülő, látványos fogások is egyre népszerűbbek.

 

Rusztikus tálalás

Az előrejelezések szerint a szép, egyszerűen tálalt ételek reneszánsza jön. Fontos lesz, hogy minél színesebb legyen egy étel. Az éttermek kínálata egyszerűsödik, egyre kevésbé bonyolítják túl a dolgokat, és hanyagolni kezdik a drága terítéket.

 

fok2                                                                                Fotó:faluhelyen.blogspot.com

Alapanyagok és ételek

Matcha: a japán zöld tea a lattékban, az üdítőkben is megjelenik.

Osztriga: nemcsak újra felfedezik, hanem koktélokat kevernek hozzá, és a "termőhely" is számítani fog a kóstolásnál.

Gyökérzöldségek: egyre több étteremben jelennek meg köret, püré formájában, vagy sütve.

Humusz: állítólag kiszoríthatja a salsát. A tengerentúlon az ízesített verziók népszerűek (céklás, csilis, sütőtökös, spenótos, articsókás...)

alt

                               

Kókuszcukor: a kókuszvirág nektárjából készült cukor, természetes édesítőszer, pálmacukornak is hívják. Már 5000 éve ismerik Kelet-Ázsiában, de csak egy ideje fedezték fel Nyugaton alacsony glikémiás indexének köszönhetően.

Rovarok: újra megjósolták, hogy ezentúl több ízeltlábút hasznosítunk fehérjeforrásnak. Ez a trend egyelőre nem terjedt el széles körben. Szerencsére.

Nduja: fűszeres, kenhető, olasz kolbászkrém, amiért állítólag meg fogunk őrülni.

 

Az információért köszönet a 100 foknak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek