Készítsünk tartósítószer nélkül csipkebogyó szörpöt!

16 okt. 2011 Vaskor István


csipkebogyoItt a csipkebogyó szezonja, akár decemberig is eltarthat. Ha szörpöt készítünk belőle, az alábbi recept alapján mindegy, hogy mennyi csipkebogyót használunk, mert a hozzávalók a „térfogat függőek." 2 kg csipkebogyó azonban minimum ajánlatos, hogy legyen néhány üveg szörpünk télire.
Itt a csipkebogyó szezonja, akár decemberig is eltarthat. Ha szörpöt készítünk belőle, az alábbi recept alapján mindegy, hogy mennyi csipkebogyót használunk, mert a hozzávalók a „térfogat függőek." 2 kg csipkebogyó azonban minimum ajánlatos, hogy legyen néhány üveg szörpünk télire.

A gyümölcsnek nem szükséges dércsípettnek lennie – bár a hetek múltával erre nagy az esély –, lehet kemény is. Szedése, vagy vásárlása után a csipkebogyót mindkét végén megtisztítom (késsel), majd jó egy héten át nagy tálcán, tálcákon a szabadban pihentetem. Ez idő alatt a gyümölcs megpuhul, kézzel szétnyomható, édes lesz. Ha tovább áll, az sem baj. (Ám ha puha, dércsípettet szedünk, indulhat is nyomban a feldolgozás.)

A gyümölcsöt húsdarálón letekerem. Az összedarált csipkebogyó térfogatának megfelelően dupla mennyiségű vizet öntök hozzá és 60-80 fokra melegítem, úgy hogy ne forrjon. Ezt követően egy napig állni hagyom, közben többször megkeverem.

Egy nap után nagyon vékony lyukú tésztaszűrőn, vagy más szűrőn átpasszírozom. A levet elteszem, további egy napig állni hagyom. A kipasszírozott csipkehúst nem dobom el, ahhoz a térfogatának megfelelően ugyanannyi vizet öntök és további 1 napig állni hagyom, olykor megkeverem. 1 nap után átpasszírozom és az így nyert levet a korábbi léhez öntöm és összekeverem.

Ezt követően nylonharisnyás módszerrel kinyomom a levét. Pepecs munka. Minden egyéb nem kívánatos mellékanyag a harisnyában marad, s megkapjuk, hány liter tiszta csipkebogyó levünk van. Ehhez számítva literenként 80 deka kristálycukrot és literenként egy teáskanál citromsavat számítunk. Nagyon minimális vízben a cukrot a citromsavval sziruppá főzzük és a kész szirupot nyomban hozzáöntjük a gyümölcs levéhez és összekeverjük.

Jöhet a palackozás, szigorúan csavaros üvegekbe, az alábbi technikával: először egy réteg celofán a tetejére, rá késhegynyi nátrium-benzoát, majd egy újabb réteg celofán és jöhet a csavaros tető, alaposan rászorítva.

Így C-vitaminban gazdag szörpöt kapunk, forralás és tartósítószer nélkül. Hűvös helyen kell tárolni. Eltevés után az állaga hasonló lesz a paradicsomléhez, így használat előtt a palackot mindig fel kell rázni.

Fogyasztásakor a javasolt higítási arány: 1:5

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek