Gyógyvíz és jótékony földsugárzás Lentiben

04 dec. 2014 Viant Katalin

Lenti nevének hallatán először a külföldön is ismert termálfürdő jut eszünkbe, aztán az energiapark jótékony földsugárzása is emlékezetünkbe villan.

furdolenti1Ám hogy két ilyen természeti csoda csak itt élvezhető együtt, s hogy a termálfürdőt még 9,5 hektáros zöld parkja is megkülönbözteti hazánk többi termálfürdőjétől, azt a közeljövő terveivel együtt Csuka Zoltán marketingigazgató árulta el.

A legnagyobb turisztikai vonzerő, melyre minden további attrakció épült az 1979-ben városi címet elnyert, 8000 lakosú járási székhelyen: az 1978-tól működő Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark.  A termálfürdő 10 medencéje közül 5 szabadtéri, 5 pedig fedett és minden típusú megtalálható: kisgyermek-, tan-, gyógy-, élmény- és úszómedencék. Közülük az 5 fedett medence egész évben, az 5 szabadtéri pedig szezonálisan májustól szeptember végéig üzemel.

A fürdő legnagyobb, nyitott medencéje 2004-ben épült meg, 1340 m2 vízfelületű: vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok, sőt a 74 m hosszú, ún. Anakonda csúszda is itt élvezhető. Félig fedett a hangulatos, meleg vizű hidromasszázs élménymedence, melybe a 3500 m²-es a fedett részből is beléphetünk. Itt van a már említett 5 medencén kívül az igen szép szauna világ, a 630 m²-es pihenőtér, a kozmetikai kezeléseket nyújtó szépségfarm, valamint gyógyászati részleg is. A fürdőt 6 kút látja el, ezek közül kettő az OGYFI által 2002-ben minősített gyógyvíz: az Európa-szerte ismert, szakvélemények szerint mintegy 40 000 éves, nagy mélységből feltörő, jellegzetes színű és illatú nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz mozgásszervi problémák, ízületi gyulladásos és kopásos megbetegedések kezelésére alkalmas. Igénybevételét a társadalombiztosítás támogatja.

furdolenti2A termálfürdő szolgáltatásait a parkban még gyermekjátszótér, sportpálya, éttermek, több árusítóhely is kiegészíti, így családok, fiatalok, gyógyulni vágyók akár egy teljes napot eltölthetnek itt.

A lenti termálfürdőt megkülönbözteti még hazánk, sőt a világ többi termálfürdőjétől a 2003-ban kialakított, télen-nyáron látogatható Szent György Energiapark, mely a Földet behálózó energiasugárzására épült, s melyet itt 2002-ben fedeztek fel. A szépen kiépített utak a Föld energiavonalait követik, a levert karók pedig jelzik azok találkozási pontjait. Akik itt a kényelmes ülőpadokon, az árnyas parkban sétálgatva napi 20 percet eltöltenek, megtapasztalják, hogy teljes szervezetük feltöltődik a hiányzó energiával, s harmóniába rendeződik. A bioenergetikusok szerint e sugárzások önmagukban is jótékonyak, de a fürdő gyógyvize tovább növeli hatásukat. A park díjmentesen, a fürdőbe megváltott jeggyel látogatható. Jelenleg a fürdővendégek a fürdő panziójában, kempingjében szállhatnak meg, akik száma évi mintegy 200 000.

furdolenti3A termálfürdőre és az energiaparkra épült a város minden turisztikai kínálata. Magyarország leghosszabb, 32 km hosszú erdei kisvasútja Lenti és Kistolmács között; az épített örökség felújított, új funkciókkal bővített emlékei (pl. Szécsiszigeten az Andrássy-Szapári Kastély, a templom, a felújított, egyetlenként fennmaradt vízimalom); a 37 km hosszú, a városból minden irányba kivezető kerékpárút, illetve kerékpárral kiválóan bejárható 80 km-nyi út; turistautak; horgásztavak (pl. sárberki, csömödéri); lovas terepek. A helyi termékek (borok, „pörkölt”, azaz grillázs torta, mangalica-, tej-, sajt-, gyógyteatermékek, savanyúságok) már most is megkóstolgatók akár a piacon is, ahogy a kézművesség (hetési szőttes, kosárfonás) remekei is megtekinthetők, akár készítésük is.

Lenti és 30 km-es körzete különleges fekvésének sokáig inkább kárát látta, mint előnyét. A város egy folyó (Kerka) völgyében, két szomszédos országhoz (Szlovénia, Horvátország) közel, három néprajzi tájegység (Őrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjánál, négy fővárostól (Budapest, Bécs, Zágráb, Ljubljana) nagyjából azonos távolságra elhelyezkedő, több nagyváros (Lendva, Graz) közelében lévő város a dimbes-dombos Zala megyében. Kitűnő megállóhely a 75-ös főúton fekvő település az Ausztria, Szlovénia, Horvátország és az Adria felé tartóknak, hisz erre halad az M7-es, a 86-ös nemzetközi főút.

furdolenti4Ma épp e fekvés előnyeit igyekeznek kiaknázni, ezérta várost ésa termálfürdőt érintő fejlesztésekbe kezdtek. Mivel a fürdő iránt nagy a kereslet, de ezt a szállások mennyisége és minősége nem követi, ezért 2015 decemberére felépül a város négycsillagos, 6 szintes, 4 emeletes, 92 szobás, 2 lakosztályos, wellness részleges szállodája, melyből közvetlen, fedett átjáró vezet majd a termálfürdőbe. A szállodafejlesztéssel párhuzamosan a fürdő fedett területét is bővítik 1600 m²-rel: a fiataloknak csúszdás hideg vizű, az időseknek meleg vizű élménymedencével. 10 ajánlatcsomagot is kidolgoztak, köztük a „Helyi gyógymódok nyomában” és a „Természet ereje, gyógynövények kincse” elnevezésűt, melyek mindegyike a termálfürdőből indul, hogy megkönnyítsék a vendégeknek a választást, a tájékozódást a város és környéke felfedezéséhez.

Lenti a szálloda- és fürdőfejlesztéstől nagyobb turistaforgalmat, több szállóvendéget, nagyobb vendégéjszaka-számot vár, de fontos az is, hogy már a beruházás indulásakor félszáz új munkahellyel számolnak, s hogy a szépülő város lakosságmegtartó ereje, presztízse is nő. 

furdolenti5Ami bennünket, vendégeket illeti, nagyszerűen töltöttük a két napot, hisz a gyógyvízen és a jótékony földsugárzáson túl ennek az egyenletnek, mint utaltunk is rá, még több összeadandója akad. Mi a termálfürdőben is, biciklizés közben a horgásztóhoz vivő szép úton is éppúgy jól éreztünk magunkat, mint disznótoros vagy épp bioétkek kóstolása közben, hogy a hetési szőttes rózsamintájának vagy a színes fonott kosaraknak és készítésüknek csodálását már ne is említsük.

Jó szívvel ajánljuk Önöknek Lentit, szép vidékét, és a rövidesen tovább bővülő Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkot!

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek