Elképeszően látványos lett és abszolút győztes a Galya-kilátó

24 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta nemrégiben az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó "Épület" kategóriában az abszolút győztes lett. A kilátó a MÉD közönségdíját is elhozta szintén "Épület" kategóriában.

 

 

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra. Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét.

 

A felújításnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt.

 

A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges. A  kilátó eredetileg 17 méter magas tetejét megtoldva, az új magassága immár 30 méter lett, így a beléptetőt elhagyva összesen 162 lépcsőfokot kell megtennie a látogatóknak a teljes magasságig.

 

Az újjászületett kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul.  A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kívül-belül megújult Galya-kilátó várhatóan jövő év tavaszán vagy nyarán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. További örömhír a túrázóknak és kalandvágyóknak, hogy alétesítményben kialakított 3 bivakteremben igen kedvező áron szállhatunk meg.

Fotó: turistamagazin

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek