„A történelem orgonáján az Isten játszik” – Fogadó a béri Nemzeti Emlékhelyen

02 júl. 2015 Vaskor István

Maczó László béri polgármester szegényparaszt családban született, volt szobafestő és zöldséges, ma pedig egy fogadóvá alakított vadászkastély és a környezetében megálmodott Nemzeti Emlékhely tulajdonosa a Bérhez közeli Virágospusztán, ahol egyben a környék legnagyobb állattartója is.

andezit2A kastély egykoron Lázár Andornak, a Gömbös-kormány és a Darányi-kormány igazságügyi miniszterének, később Bőhm Adolfnak a kúriája volt. Lepusztult állapotában eleinte bérelte, majd 15 évvel ezelőtt megvásárolta a birtokot a Maczó-család. Az Andezit Hotel és a Nemzeti Emlékhely ma már igazi turisztikai látványosság, mely a falut körülölelő dombok tetejének egyikén 7,5 hektáros gyönyörű parkban helyezkedik el. Ott, ahol a Turul szobor is emelkedik, amelyet 55-mázsás kőből faragtattak ki a maga a  25 mázsájával.

andezit10.jpgÁldás a magyarra!

Virágospuszta felé autózva először a Mária-forráshoz irányító táblát, majd a dombon magasodó hatalmas kettős keresztet, aztán szobrok sokaságát, mellette a méretes Szent Korona szabadtéri színpadot pillantjuk meg, majd egy „Áldás a magyarra!” feliratú kontyos, palóc kapu ölelésében érkezünk meg a fogadóhoz. A kastély virágokkal borított hangulatos teraszán ülünk le beszélgetni Maczó Lászlóval, aki immár negyedik ciklusban irányítja Bér község önkormányzatát és minden szabadidejét a fogadó és az emlékhely fejlesztésére, a látogatók fogadására fordítja.

Mivel is kezdhetnénk a diskurzust, mint a 2011-ben átadott Nemzeti Emlékhellyel, annak szellemi hátterével. A polgármester – aki idegenvezetői mivoltában – az érkező csoportoknak akár több órán is tartó ismertetőt tart, most sem fukarkodik a szóval.

andezit15.jpgNagy magyar és keresztény értékrend

- Amint a parkban is tapasztalható, nálunk a nagy magyar és a keresztény értékrend a mérvadó, itt minden a magyarságról szól – kezdi Maczó László. – Ezért látogatnak ide évek óta emberek tízezrei, hogy emlékezzenek történelmünkre, miközben festői környezetben pihenjenek és ismerkedjenek a környék nevezetességeivel. Célunk, hogy az emlékhely a magyar érzelmű emberek nemzeti zarándokhelyévé váljon. Ezen az úton indultunk el, amikor elkészítettük a kettős keresztet, mely két méter mélyen kapaszkodik a földbe, s tizennyolc méter magasan emelkedik a csillagok felé.

 

Később következett annak a 15 szobornak a felavatása, melyet a Kárpát-medence különböző részeiből érkezett fafaragó szobrászok készítettek egy fafaragó tábor mestermunkáiként. Az égerfából készült szobrok a magyar történelem legnagyobb magyar államférfiait ábrázolják. Két talpazat is áll már a Nemzeti Emlékhelyen. Három nemzeti ünnepünkből kettőt megjelenítettünk: március 15-ét a Kossuth és a Petőfi szoborral, augusztus 20-át a Szent Korona színpadával és két Szent István szoborral – az egyik kőből a másik fából készült –, de a harmadik sem várat sokáig magára. 1956. október 23-át jelenítjük majd meg. Ezen ünnepünknek egy olyan ember szobrával kívánunk emléket állítani, aki fegyvert se fogott, talán vért se hullatott, de tartást adott 1956 forradalmának, ifjúságának. Ő Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek volt. A szobor talapzatába belevésik: „A nemzet köszönti bíborosát”, a szobron pedig a hercegprímás forradalomról alkotott mondatát olvashatjuk majd: „A történelem orgonáján az Isten játszik.”

IMG 4116

Idegenvezetőnk az emlékhely további attrakcióinak terveiről is mesél. Maczó László elmondja, hogy az emlékhely legmagasabb pontjára hófehér kőből Krisztus-szobor felállítását tervezik: ez 4 méter magas talpazaton 2,70 m magas lesz. Érdekessége, hogy Krisztus előrenyújtott karjaival megáldja történelmi nagyjainkat. Terveznek egy háromemeletes, 25 méter magasságú kilátót, tetején haranggal. A száztíz kilós harangot Őrbottyánban készítették, négyszer szólal majd meg naponta, és örök időkre belevésik, hogy Isten kegyelméből állíttatta Maczó László és családja. Már készül az 1 méter magas, 40 cm széles terméskőből egy 40x20 méteres, a történelmi Magyarországot megörökítő térkép, mely a közeli dombok tetejéről maradandó élményt nyújt majd a turistáknak – talán már 2015-ben is.

bér17.jpgIsten hozta vendégeinket

S akkor következzen az Andezit Fogadó, amely szoros „tartozéka” a Nemzeti Emlékhelynek. A virágos teraszról indulva toppanunk be az egykori vadászkastélyba, melynek első terme máris ámulatba ejti az embert, s még messze vagyunk a végétől…

Az épület két fő szárnyból áll, nyolc bejárata van, a befogadóképessége 120 fő. Freskók mindenütt, korabeli hangulat az épületben. Három, négy és öt férőhelyes lakosztályok, szobák, társalgó, tanácsterem, olvasó- és könyvtárterem várja a vendégeket.

andezit6.jpg

andezit7.jpg

andezit8.jpg

A nagy tanácskozóterem a nagy magyar értékrendekkel a Hazaszeretet Nagyterme. A nagyteremből kápolna nyílik, itt több mint hatszáz imakönyv, énekeskönyv, biblia található, mellette tizenötezer kötetes olvasóteremben is tölthetjük az időt. A ház házasságkötő termében már nagyon sokan mondták ki a boldogító igent, a nászutas lakosztályban pedig kipihenhették a lakodalom fáradalmait.

andezit5.jpg

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország

- Mikor belép a csoport a báltermünkbe, elhangzik a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország dallama! – említi Maczó László. – Utána mindig úgy köszöntöm őket: Isten hozta kedves vendégeinket, e hely a családom tulajdona. Sokan állnak meg hosszabb időre a Magyar Gondolatok Nagytermében, ahol nagy magyarok  gondolatait láthatják a falakon. Amikor vallási felekezetek érkeznek hozzánk, mindenki itt tartja istentiszteletét. A nagyteremből nyílik egy térképszoba a történelmi Magyarország poszterével, de a többi között Magyarország borászati, néprajzi térképe is látható.

 

Megtekinthető a fogadóban kampósbot-gyűjtemény, külön épületben van a Szabad Európa Rádió Múzeum, több mint ezer darab régi rádióval. Sok látogatónk mondta már: olyan gyűjteményt sikerült itt összehoznunk, hogy talán a Nemzeti Múzeumban sincs ilyen sok a magyarsággal kapcsolatos tárgy, mint nálunk. Több mint ezer helyről, a Kárpát-medence egészéből gyűjtöttük a relikviákat.

andezit4.jpg

andezit3.jpg

Palócos vendéglátás, mini állatkert

Az épület étterme magyaros berendezésű, mind belül, mind a külső teraszon. Kínálatukban elsősorban a házias jellegű, nógrádi és palócos vad ételek szerepelnek. A vadászteremre emlékeztető hosszú, tíz személyes asztalok a vendégek igénye szerint rendezhetők és akár tánctér is kialakítható. A fogadó közvetlen környezetében szabadtéri szalonnasütő helyeket alakítottak ki, és a régi időket idéző, krumplisütő is megtalálható. Aligha kétséges, hogy egy kupica béri pálinka, szalonna, héjában sült krumpli, vöröshagyma és mellé egy korsó sör, vagy jóféle borocska, garantáltan még a legínyencebbeknek is maradandó élményt nyújt.

andezit11.jpg

andezit16.jpg

- Amikor megálmodtuk a fogadó miliőjét, arra is gondoltunk, hogy a vendégek ne csak a festői környezetben gyönyörködjenek, hanem a szabadon legelésző állatokban is – mondja búcsúzóul Maczó László. – Lovak, mangalicák, szamarak, pávák, vaddisznók, szarvasok, őzek láthatók testközelből mini állatkertünkben, de van tevénk és antilopunk is. Ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hozzánk ellátogatók, az Andezit Fogadóban megpihenő vendégek örök élményekkel térhetnek haza.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek