Tirpák lapcsánkát kínálnak Nyíregyházán

04 dec. 2012 Administrator

lapcsankajolkifoztemhuTirpák lapcsánkával lepi meg a városlakókat és a településen járókat a karácsonyi ajándékvásárlás idején, csütörtökönként a nyíregyházi önkormányzat.

A régi népi ételt a helyhatóság vezetői csütörtök délutánonként kínálják majd az adventi forgatagban. A tirpákok hagyományos ételét Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke készíti majd. A mesterszakács tájékoztatása szerint a tirpák lapcsánka annyiban különbözik a mindenütt készítettnél, hogy nem pépessé, hanem hosszú szálúra reszelik a burgonyát. Így jóval kevesebb lisztre van szükség az alapanyag elkészítéséhez, amelyet viszont jobban, erősebben fűszereznek. A kisebb mennyiségű lisztből összekevert masszát aztán bő olajban ropogósra, pirosra sütik, és ez különlegesen finommá teszi a tirpák lapcsánkát.

Szoboszlai Gyula - aki egy középkori ételeket főző nyíregyházi vendéglátóhely szakácsa - megemlítette, hogy az általa vezetett Nyírségi Ízkirályok Egyesülete 2008-ban alakult. A térség szervezetbe tömörült szakácsai önként vállalták, hogy felkutatják az elfelejtett régi ételek receptjeit, újra elkészítik a különleges ételeket, megismertetik azokat a ma emberével, és megőrzik az utókornak.

A tirpákok, a török idők után elnéptelenedett Nyíregyházát újra benépesítő tót, szlovák ajkú emberek 1753-ban kerültek a településre Békés megyéből, illetve a Felvidékről, a történelmi Gömör és Hont megyéből. Akkor mindössze 400 lakosa volt a kis községnek, ezért gróf Károlyi Ferenc földesúr kérésére Petrikovics János szarvasi csizmadiamester toborozott betelepülőket. Az új lakóknak evangélikus vallásuk miatt üldöztetésben volt részük, ők viszont szótlanul tűrték a megaláztatásokat, és ezért ragasztották rájuk a tirpák elnevezést, amely akkortájt tűrőt, szenvedőt jelentett – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek