Szécsényt látni és megkedvelni: a Borjúpásttól az országos vadásznapig

11 aug. 2015 Vaskor István

Rákóczi-városának is nevezik az Ipoly-völgy dinamikusan fejlődő ékkövét, a gazdag történelmi múltú Szécsényt, mely mára a turisták közkedvelt célpontja lett.
A Budapesttől 100 kilométere északra elterülő Nógrád megyei kisváros ma már nem csupán a történelemkönyvekből ismert. Bár az 1705-ös országgyűlés, ahol – a település melletti mezőn, a Borjúpáston – II. Rákóczi Ferencet vezérlő fejedelemmé választották, a múlt nagy jelentőségű öröksége és elválaszthatatlan Szécsény történelméből, a jelen ugyanakkor egy vonzó, idegenforgalmi látványosságokat és programokat kínáló települést jelöl a térképen.
Hollókő és Ipolytarnóc ölelésében
Évtizedekkel ezelőtt elsősorban átutazó turisták jelentették a vendégkört: többnyire ugyanis a várostól alig húsz percnyi autózásra lévő világörökségi Hollókő és az ősmaradványok természetvédelmi területéről ismert Ipolytarnóc jelentették a végállomást. A történelmi városközpont – ennek részeként a Forgách kastély és az alatta elterülő Várkert korhű – rekonstrukciója, a belsővárosi sétálóutca kialakítása, a nagy múltú ferences kolostorépület felújítása,új turisztikai attrakciók és szálláshelyek létrehozása, a hangulatos vendéglátó egységek mind vonterőt jelentenek a környéken „kalandozóknak”. Kóstoljunk bele e hangulatos kisváros hangulatába!
Történelmi belváros
A történelmi belvárost behálózzák a díszburkolatú sétálóutcák, melyeket bejárva Szécsény számos műemléke – kastély, Várkert, bástyák, várfalak, romtemplom, templom, valamint az egykori várkapu bejáratánál a gyógyszertár és a Szentháromság szobor – megtekinthető. A tavasztól őszig virágba öltöztetett sétálóutca kovácsoltvas padjaival és lámpaoszlopaival üde színfoltja a városnak.
Kubinyi Ferenc Múzeum
.A városközpont éke a gyönyörűen felújított Forgách-kastély, mely ma a Kubinyi Ferenc Múzeumnak ad otthont. Az intézmény 1973 óta működik a kastély épületében: 1979. február 1-én vette fel a megyében elsőként régészeti kutatásokat folytató Kubinyi Ferenc nevét. A múzeumrégészeti és történelmi gyűjteményekkel, állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat, de gyakran biztosít helyet rangos konferenciáknak is.

Tömlöcbástya
A kastélyhoz több bástya tartozik. Közülük az egykori Tömlöcbástyában kiállítást rendeztek be, ahol érdekes dolgok ismerhetők meg a középkori kínzásokról, de megtekinthető abban a kapitányok egykori szobája is.
Várkert
A kastély „tövében” található a Várkert. E gyönyörű park a sétálni és kikapcsolódni vágyó turisták kedvelt helye, ahol a kavicsos sétányok,a területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkok és az azokon átívelő fahidak a természetkedvelők paradicsomának számítanak.

Tűztorony
Sokan a pisai ferde toronyhoz hasonlítják, és a torony valóban ritkaságnak számító látványosság! A pestisjárvány elmúltának emlékére készült fa harangláb helyére építették, majd 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az építmény – valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt – szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Mozgása a szakértők szerint megállt, évtizedeken keresztül azonban évente néhány millimétert dőlt. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt benne, melyek napjainkban is látogathatók.
 Kézművesház
A 2005-ben átadott épület a történelmi belváros frekventált helyén található. Ebben nyílt meg 2014 májusában a helyi termékek boltja, melynek kínálatában helyi és környékbeli termelők és kézművesek termékei találhatók. Az üzlet több mint 30 partnerének portékáját kínálja, állandó bemutatkozási és megjelenési lehetőséget biztosítva a termelőknek és kézműveseknek – a turisták legnagyobb örömére.
Ferences templom és kolostor
Az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített műemlék templom. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem is megszállt. A szécsényi ferences kolostorban közel 700 éve élnek ferencesek, akik a múlt század közepén történt kitelepítésük után 1989-ben vették újra birtokukba az épületet. A „ferences család” három ágának – ferences testvérek, klarissza nővérek, valamint a Szabályozott Harmadik Rend és a Ferences Világi Rend – valamennyi közössége jelen van Szécsény­ben.
Nosztalgia Múzeum
A korábban a városi könyvtárnak is otthont adó patinás kúriát Leader-pályázatból újították fel, ebben kapott helyet a Nosztalgia Múzeum.

A kiállítás legjelentősebb része a szécsényi Jászberényi Pál gyűjteményéből származik, de sokan a kezdeményezés mellé álltak, munkájukkal, tárgyaikkal segítették a múzeum létrejöttét. Megtekinthetők itt régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is. A sok kuriózum között látható a kisbíró dobja, második világháborús katonai síléc, fából készült jégszekrény és egy régi gyógyszertár pénztárgépe is.
Vadásznap és horgásznap az évfordulón
Szécsényben az év minden részében sor kerül egy-egy nagyobb volumenű rendezvényre, de helyi programokkal rendszeresen csatlakoznak országos akciókhoz is. A hagyományos szabadtéri színházi előadások, a tűzugró fesztivál, a szécsényi szüreti vigasság, az adventi kézműves sokadalom mind a város térségi kulturális szerepét erősíti.

Az 1705-ös Rákóczi-országgyűlés 310. évfordulóján, 2015. szeptember 12-én újabb nagyszabású programnak ad otthont Szécsény: itt rendezik az országos vadásznapot és a Nógrád megyei horgásznapot, melyre az ország minden részéből várják a vendégeket. Az egész napos kavalkád keretében koncertek, bemutatók, tombola, tűzijáték és főzőverseny kínál kellemes és felejthetetlen időtöltést a résztvevőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek