Megfogták egymás kezét a mai és egykori bériek

04 júl. 2015 Vaskor István

2015. július 4-én első alkalommal rendezték meg Béren a helyiek és a faluból elszármazottak találkozóját. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett egész napos programra a polgármesteri hivatal melletti parkban került sor.

bernap4Sok egykori béri meglepődött, amikor visszatért egykori lakóhelyére, a folyamatosan szépülő, csinosodó faluba. A hivatal előtti Szent István tér, az épület mögötti Mária-kert és a szabadtéri színpad az elmúlt néhány hónap helyi fejlesztéseinek eredménye. E terület volt a bériek első találkozójának központi helyszíne, ahol a kánikula sem volt akadálya a jó hangulatnak, a nosztalgiázásnak és a jól megszervezett programnak.

Amerikából is hazatértek

Mintegy ötszázan gyűltek össze a találkozón, köztük Kuszi Katalin, aki férjével együtt az Egyesült Államokból tért haza szülőföldjére, s helyi népviseltbe öltözve egy hazafias verssel köszöntötte a résztvevőket.

A találkozó a helyi evangélikus templomban istentisztelettel kezdődött, majd a park szabadtéri színpadán Maczó László polgármester köszöntötte a megjelenteket, helyieket és a szülőfaluba visszatérőket egyaránt.

bernap1- Isten kegyelméből és az emberek többségének akaratából nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy köszöntsem rendezvényünk résztvevőit – mondta Maczó László, aki hangsúlyozta: bár különböző okok miatt az elmúlt évtizedekben sokan elköltöztek a településről, de akik maradtak, azok Béren boldogok, és mindannyian azon fáradoznak, hogy akik bármikor visszatérnek, egy szépülő, fejlődő falut lássanak.

A szülőföld mindenkit visszavár

A falu vezetője úgy fogalmazott: a szülőföld szeretete kötelez és a szülőföld mindenkit visszavár. Így igaz ez Bérre is, ahol szeretnék, hogy most és a jövőben a bériek megfognák egymás kezét, jelképéül annak, hogy mindannyiuk érdeke a falu fejlődése, jó hírének elvitele a nagyvilágba.

bernap3A köszöntőt követően a polgármester a 85 éves Molnár Istvánné Krátki Máriának adta át a Bér díszpolgára kitüntető címet. Mindenki Marika nénije 1955-től 15 éven keresztül volt a falu elöljárója, tanácstitkára, aki sokat tett a település fejlődéséért. Bár 1989-ben elköltözött Bérről, gyakran visszatér szeretett falujába, mint tette ezt a július 4-i rendezvényen is.

bernap2A nap programja során hagyományőrző csoportok fellépései követték egymást. Színpadra lépett a becskei Kék Szivárvány Népdalkör, a bujáki Őszirózsák és Százszorszép tánccsoportok, az, ecsédi Kacus Néptáncegyüttes, Heréd község tánccsoportja, a nagykökényesi Rózsavölgye Tánccsoport, a terényi Kalácska Népdalkör és a vanyarci Rozmarín Táncsoport.

Jövőre veletek együtt, ugyanitt!

Nagy sikert aratott Zsuzsa Mihály – Bér szülötte – előadóművész, népdalénekes fellépése, végezetül pedig a Centrál zenekar zenés, táncos műsora szórakoztatta a jelenlévőket.

bernap5A jól sikerült találkozón a mai és egykori bériek egybehangzóan fogalmazták meg óhajukat: jövőre veletek együtt ugyanitt, a bériek második találkozóján.

Fotó: Kmety Dániel

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek