Filipinó vendégszeretet és a Malom Udvar varázsa a Cserhát lankái között

13 júl. 2015 Vaskor István

Akik eddig nem tapasztalták meg személyesen a miliőt, azoknak mesébe illő a valóság: a filipinó életérzés és vendégszeretet találkozása egy patak vájta völgykatlan szemet és lelket gyönyörködtető környezetében, a Cserhát lankái között, Béren.

anna1Malom Udvar. Ez a mesébe illő valóság mai helyszíne. Több mint két évszázada épült meg a malom, melyet a történelem viharai alaposan kikezdtek, környékét benőtte a gaz. A völgykatlan, a roskadozó épület és a mellette csordogáló patak látványa mégis nagy álmokat szült. Ezek megvalósulásával a Malom Udvar napjainkban sok-sok országjáró kedvelt pihenőhelye lett.

anna8

Anna a Fülöp-szigetekről érkezett

De hogy jön ide a filipinó életérzés és vendégszeretet? Egy – hazánkban alighanem ritkaságnak számító - családi vonatkozású eseménynek köszönhetően! A Fülöp-szigetekről származó Bánfi-Sales Ruth Ann hat éve kötött házasságot Bánfi Ferenccel. A férj kevés szabadidejét már akkor is Béren, a Cserhát lábánál, a hegység dél-nyugati részén elterülő falucskában töltötte, és Anna is beleszerelmesedett ebbe az érintetlen természeti környezetbe.

anna4A Malom Udvar megvalósításáról szőtt álmok ekkor indultak el a végső kiteljesedés felé. A családi vállalkozás mindenese Anna asszony, aki közben elvégezte a falusi vendéglátó képzést: ő regisztrálja a szállást igénylőket, személyesen fogadja a vendégeket, szakácskodik a konyhában, felszolgál, programokat szervez és túrákat vezet. Haragudni senkire és semmiért nem tud, bájos mosolya, kedvessége valóban az igazi filipinó életérzést és vendégszeretet árasztja, miközben Magyarországot családja – férje és két gyermekük – okán igazi hazájának tekinti, amit szeret, s ahol jó lennie. Annával élmény beszélgetni.

251 éve épült a malom

DesktopA felújított Szent Anna Malomnál – mely idegenforgalmi látványosságnak sem utolsó – kezdjük a sétát. Az épület melletti hatalmas sziklák, vízmosások, a csordogáló patak a romantikus hangulat mellett a természet szépsége jó érzésekkel tölti el az ember lelkét.

 

- A történelmi dokumentumok szerint a malmot 251 évvel ezelőtt építették – meséli tökéletes magyarsággal Anna, aki egyetemi tanulmányai végén számítógépes mérnökként diplomázott a Fülöp-szigeteken. – A vízi malmok építésében és működtetésében jártas idősebb szakemberek és régi tervrajzok alapján újítottuk fel, méghozzá úgy, hogy az a patak vizének erejével, egy malomkerékkel ma is működik.  Vendégeink igényei szerint bármikor beindítjuk a gépezetet, őrlünk, hogy lássák, miként készült régen a mindennapi kenyérnek való. A nézelődés közben én történelmi ismertetőt tartok a malomról. Járt már itt iskolai csoport, akiknek ilyen interaktív program keretében a kenyér és a malmok történetéről tartottam rendhagyó órát. Ezt szeretnénk a jövőben népszerűsíteni, és minél több diákcsoportot fogadni.

A barako kávé rituáléja

KollázsokA malom bejárata előtt, malomkerekekből készült asztalok mellett ülve gyönyörködhetnek a táj szépségében a vendégek, vagy akár itt fogyaszthatják el az étterem ínyencségeit: a Malom Udvar étterme Magyarország egyetlen autentikus filipino menüt kínáló vendéglátóhelye. Betérünk, Anna pedig hellyel és a Fülöp-szigeteken termelt barako kávéval kínál. Ennek elkészítése eltart közel fél órán át az asztalunknál, különleges szerkezettel és „technológiával”. A végeredmény szokatlanul feketére pörkölt, de kimondottan finom kávé, melynek egyik különleges tulajdonsága, hogy az arabicától eltérően nem esik össze az íze, s ha kihűl, hidegen a keserűséget felváltja egy kellemes édeskés mellékíz. A kávéfőzés közben Anna az étteremről, a konyháról mesél.

 

anna9- Mint látható, a vendéglátó részt úgy alakítottuk ki, hogy az ide betérőknek rálátásuk legyen a környezetükre. Az étterem hatalmas panoráma üvegfalai a tájra és a malomra néznek, s ugyanilyen panorámán keresztül látható a konyhánkban folyó munka egy-egy étel előkészítésétől a végeredményig. Azt gondolom, hogy a látványkonyha is egyféle bizalom a látogatók felé: nem zsákbamacskát kapnak, hanem azt és úgy készítve, ahogyan az étlapon kiválasztották. Természetesen nem csupán filipinó ízeket kínálunk – melyeket én készítek el –, hanem magyaros ételeket is, melyet természetesen magyar szakember csinál.

Filipinó ízek hét végéje

Nem titok, hogy Anna nyerte meg az első béri főzőversenyt, konyhatündéri mivolta tehát megkérdőjelezhetetlen - ezt a szigorú, négyszeresd olimpiai bajnok Benke Laci bácsi is elismeri, aki nemrégiben látogatott ide. S hogy a Malom Udvar háziasszonyának filipinó ízei kiválóak, mi sem bizonyítja jobban: a rendszeres filipinó ízek hét végéje egyre több látogatót vonz a Malom Udvarba. Ám ugyanilyen kedveltek a kemencés és magyaros ízek programjai és a kemencében sült pizzák ízkavalkádja is – mindannyiszor felejthetetlen élményekkel. Erről minden itt járt vendég tudna mesélni, s talán ezért sem véletlen, hogy a visszatérő látogatók között hollandok, ameriakaiak és angolok is voltak már. Ahogy a házigazdák vallják: itt minden adott ahhoz, hogy a vendég elfelejtse a város zaját és az elmúlt napok rohanását, mert szállást is biztosítanak.

anna3- 2013-ban nyílott első vendégházunk, a Mama-lak – folytatja Anna. – Ma már az Anna-lakban és az Ámor-lakban is megpihenhetnek vendégeink, akiknek egy hosszú hét vége a gasztronómiai kalandok mellett kellemes egyéb kikapcsolódást is kínál. Túrázási lehetőségek, erdei séta, patak-parti barangolás, a béri nevezetességek megtekintése szerepel a lehetőségek között, de wellness-részlegünk és a gyermekeknek kialakított játszóterem is kellemes elfoglaltságot kínál.

 

A barako kávé elfogyasztása után a Föld színeiben pompázó wellnessbe kukkantunk be. Hatalmas tér – miként a játszóterem is – jakuzzival és medencével, no és egy finn, üvegfalú szanunával, mely a beltérhez igazodva szintén „méretes”. A négyszemélyes, két hálóterű, pótágyazható, konyhás-fürdőszobás vendégházak nagy közösségi térrel, sütő-főző alkalmatosságokkal szerves részei a Malom Udvarnak. A komplexum ezáltal is családias jelleget ölt, s ezt erősíti a háziak hitvallása is: hozzájuk nem vendégségbe, hanem hazajönnek a betérők!

Lesz thai masszázs is

A Malom Udvar történetének ezzel közel sincs vége. Már elkészültek a negyedik vendégház tervei. Anna közeljövőben érkező két testvére és egy unokatestvére érkezésével a konyhai csapat is bővül, valamint a szolgáltatások között lesz thai-masszázs is.

anna7Javában folynak számos új rendezvény előkészületei. Július 25-én két zenekar részvételével, a grillteraszon készült ínyencségekkel zenés estet tartanak, majd egy későbbi időpontban egy Londonban dolgozó magyar szakács lesz a vendégük, aki saját „gasztrokerációival” igyekszik majd elkényeztetni a vendégeket. Őszre-télre egy sanzonest szervezése is folyamatban van, az őszi szürethez kapcsolódva is terveznek egy „hagyományőrző gasztrokalandot”.

 Kollázsok1

Mivel rendeztek már itt esküvőt, a jövőben ezt a lehetőséget is folyamatosan kínálják, hiszen ennél romantikusabb környezet – például a 251 éves malom teraszos bejárata – aligha kell a boldogító igen kimondásához. Ráadásként a Malom Udvar filozófiája az álomesküvőhöz párosul: nem a pénzről szól, hanem a kreativitásról. Itt a házasulandók óhaja teljesül, ha úgy kérik, például saját, családi szakáccsal, s az ünnepet a násznép tagjai és az ifjú pár akár wellness-szel is összeköthetik.

A Malom Udvar üzenete

anna2Budapesttől 80 kilométerre, a Nógrád megyei Bér faluban ezek a felejthetetlen élmények várják a vendégeket. A Malom Udvar értékmegőrző és értékteremtő szellemisége, a kedves és mindig mosolygós Anna kisugárzása, a filipinó konyha fantasztikus ízei és a hely varázsa azt üzenik: egy barako kávéra kukkantsuk be e cserháti gyöngyszembe. Attól a pillanattól pedig borítékolható: ide visszajön a már egyszer betért vándor.

További információk a Malom Udvar Facebook-oldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek