Egy fiatal házaspár őszinte borai és őszinte vendégfogadása Palkonyán

12 okt. 2015 Vaskor István

Palkonyán, a Villányi Borvidék legszebb falujában egy fiatal házaspár mert nagyot álmodni, amikor a városi létet felcserélte a vidéki vendégfogadással.

 

borvirag1

 

Rechnitzer Szilvia és férje, Hárságyi Balázs Pécsett éltek, majd rövid fővárosi kitérő után 2002-ben telepedtek le Palkonyán, azzal az egyértelmű elképzeléssel, hogy a falusi vendégfogadást összekapcsolják a borász férj szakmai hozzáértésére alapuló borászat létrehozásával. Két kislányuk van.

- Miért éppen Palkonyát választották? – kérdeztem Rechnitzer Szilviát.
- Pécsi lakosokként természetesen ismertük egész Baranyát, így a Villányi Borvidéket is. Palkonya külön kincse ennek a térségnek, hiszen az egy utcás, 350 fő lélekszámú falu ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló és immár 16 éve műemlékileg is védett pincesor. Azt is tudtuk, hogy szinte nincs is az évnek olyan hónapja, amelyben ne lenne valamilyen nagy rendezvény.  Ezen alkalmakkor a falu családi pincészeteiben elmaradhatatlan a borkóstolás. Mindezek ismeretében nem volt nehéz meghoznunk döntésünket. Az utóbbi 6-8 évben még pezsgőbb közösségi és kulturális élet folyik a településen, melyhez a mi hozzáértésünk és munkánk is sokat hozzátett.

 

borvirag3

 

- 2002-ben költöztek Palkonyára, 2004-ben pedig az országosan védett műemléki pincesoron meg is nyitották a Borvirág Vendégházat, melyben az évek során sok magyar és külföldi vendég is megfordult, s mely kettős funkciót lát el.
- Valóban így van. A ház felső szintjén 7 fő befogadására alkalmas, falusi szálláshely működik, míg az alsó szinten az egyik pincénk található, ahol elsősorban a barrique hordós érlelés zajlik. A vendégház mellett közvetlenül található kóstolóházunk, ahol a megfáradt vándorok megízlelhetik kézműves borkülönlegességeinket. A ház kialakításakor a célunk az volt, hogy a hagyományos építészeti örökség megtartásával a mai, modern kornak megfelelő komfortot nyújtsuk egy falusi, pincesori miliőben. Talán ezért sem véletlen, hogy vendégházunk megkapta a falusi magánszálláshelyek legmagasabb minősítését, a négy napraforgót, valamint a szintén legmagasabb három szőlőfürtös minősítéssel a Villány-Siklósi Borút tagjává is avatták.

 

- Kiknek ajánlják a Borvirág Vendégházat?
- Természetesen mindenkinek, de elsősorban baráti társaságoknak, illetve gyerekes családoknak ajánljuk. A házzal szemben a pincesoron belül 2-3 autó számára parkoló áll a vendégek rendelkezésére. Amikor programokat szervezünk, akkor a parkoló lejáratánál található placc kisszínpaddá alakul (Hárságyi Rosé Kisszínpad): itt jazz koncerteket, DJ-partykat, felolvasásokat vagy beszélgető műsorokat szervezünk. Örömmel mondhatom, hogy a házhoz tartozó kis kert faszenes grillezője és bográcsozója is sokak kedvelt időtöltése. Fontos tudni, hogy vendégeink részére igény szerint reggelit is biztosítunk a helyben termelt, házi finomságokkal (kolbász, sonka, házi tej, falusi tojás, házi túró) feltöltött hűtőben, valamint kemencében sült vacsorát is tálalunk főleg a borkóstolóink mellé. 

borvirag5

 

- Az ismert, hogy sok a „népünnepély” Palkonyán, és Önök nem csupán a saját, hanem a falu rendezvényeinek is aktív részesei. Egyfajta küldetésük ez?
- Ha az ember egy közösséghez, azaz egy faluhoz vagy éppen a borúthoz tartozik, ráadásul szolgáltató, mi sem természetesebb, minthogy ott legyen minden programon, s ha éppen úgy adódik, nem csupán Palkonyán, hanem bárhol a régióban is. Mi hiszünk abban, hogy a kultúrával való közös megjelenés a boroknak és az eseményeknek is plusz tartalmat ad.

- Térjünk most vissza a szálláshelyekhez, hiszen 2011-ben a családi vállalkozás átadta rendeltetésének második szálláshelyét, a Parázs Vendégházat.
- Ez egy helyileg védett öreg sváb ház 13 fő részére komfortosan felújítva, két szőlőfürtös borutas minősítéssel, tágas udvarral, kemencével nagy társaságoknak, családoknak a műemlék pincesor szomszédságában.

borvirag4

 

- Ha jól tudom, a névválasztásnak nagyon kedves története van.
- A nevét meseolvasás közben találtuk ki, amikor arról a paripáról olvastunk, amely gebeként parazsat evett és gyönyörű táltos paripa lett belőle. Nos, hasonló életerőt és feltöltődést szeretnénk adni mi is vendégeinknek a Parázs Vendégházban a vendégszeretettel, az igényes szállással, a borral és a kemencés ételekkel. A ház udvarán egy óriási tapasztott búbos kemence található, melyben kérésre (vagy önállóan is) finom ételkülönlegességeket készítünk. A régi disznóólat felújítottuk, ott fatároló található, illetve a padlásán gyerekkuckót alakítottunk ki. Az udvaron található egy kisebb játszótér is és egy élhető kert (virágokkal valamint gyógy- és fűszernövényekkel). Három autónak biztosítunk parkolót a kertben.

- Vállalkozásuk, vendégvárásuk egyik csalogató kínálata a méltán kedvelt Hárságyi Pince borainak kóstolója. Ahogyan szlogenjük hirdeti: őszinte bor az Önöké. Mit kell tudni róluk?
-
Borainkat a palkonyai Weingarten szőlőhegyen termelt szőlőkből állítjuk elő. Pincéinkben, kóstolóházunkban és vendégházainkban kézműves borokat kínálunk a Villányi borvidék tipikus fajtáiból a könnyű rozétól a prémium vörösborig. Ezeket férjem, Hárságyi Balázs kínálja és mutatja be, akinek vezetésével a nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből magas minőségű nemes borok készülnek pincéinkben. Igen, azt mondjuk, hogy őszinte borokat készítünk, hiszen az autentikus. Hagyományos technológia segítségével tiszteletben tartjuk az évjáratokon belüli különbséget, nem javítjuk, vagy tompítjuk azokat, nincsenek adalékanyagok, hanem fejet hajtunk a természet adta lehetőségek előtt és élünk azokkal. Nos, ezért őszinte a borunk. Két éve új szőlőt telepítettünk, így most vásárolt szőlőkből készítjük a borainkat, mely lehetőséget ad arra, hogy újabb fajtákkal dolgozzunk.

borvirag2

 

- Végezetül hadd kérdezzem meg: hol kaphatók boraik?
- Mivel kis pincészet vagyunk, nem nagy mennyiségben készülnek boraink, ám Pécsett és Budapesten néhány vinotékában és étteremben találkozhatnak velük a vendégek. Ám ha már ez itt a reklám helye, elmondom, hogy nem csupán a vendégházainkban megszállóknak, hanem a Palokonyára rövidebb időre, egy-egy eseményre, vagy éppen borkóstolásra érkezőknek is szívesen tartunk kóstolókat, de ehhez előzetes egyeztetés szükséges.

További információk a Borvirág és Parázs vendégházakról, a Hárságyi Pincészetről és az előzetes egyeztetés lehetőségeiről itt található.

(x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek