Így készítsünk fűszerolajat - Most még begyűjthetjük hozzá a friss növényeket

04 szept. 2015 Tartalomszerkesztő

Többnyire az év végi ünnepek alatt tör ránk a vágy, hogy szeretteinket kecses üvegbe zárt illatozó olajos öntettel ajándékozzuk meg. Akkor azonban már késő nekifogni: gondolkozzunk előre, most gyűjtsük be a szezon végi fűszernövényeket, és tegyük el olajba őket.


Bazsalikomos olaj
Fogjuk egy-két bazsalikomszárat, mossuk meg, csöpögtessük le róla a vizet, majd tegyük a tisztára mosott és kiszárított üvegbe. Ezt követeően töltsük fel olivaolajjal. 2-3 hét múlva már használható, salátákhoz, főzéshez, tésztákhoz.


Mutatós olaj
Többféle fűszernövényt - oregánót, kakukkfüvet, babérlevelet, borsot, zsályát, mustármagot - tegyünk egy üvegbe, majd töltsük fel olivaolajjal. Nagyon jól néz ki, és remek ízt ad a húsoknak, salátáknak.

Pepperónis olaj
Az üvegbe tegyünk 15-20 kisebb pepperóni paprikát, néhány fokhagyma gerezdet, és töltsük fel olívaolajjal.


Feta az olajban
Ez az egyik legfinomabb ajándék, emellett pedig mutatós. 50 dkg sajtot vágjunk kockákra, tegyük bele egy üvegbe, adjunk hozzá 12 gerezd fokhagymát, 2 babérlevelet, 1-2 csilit, néhány szem borsot, egy csipet oregánót. Öntsük fel olivaolajjal, és fogyasszuk ínyenc reggelikhez.

 

Forrás: Tudásfája

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek