Olajos hal készítése keszegből és kárászból házilag

07 máj. 2014 Gerleiné Varga Zsuzsa

Ez biztosan tartósítószer nélküli finomság lesz, frissen kifogott apró halakból, gyorsan és egyszerűen elkészítve, enyhén fűszerezve. Egészségünkre! 

olajoshal1Mi nagyon szeretjük a halat, bár tudom, a magyar embert nem tartják nagy halevőnek. Pedig állítólag a régmúltban több tenger is mosta határainkat, így  azt kell gondolnom, hogy valamikor ez bizonyára nem így lehetett. Akár a tengeri, akár a folyami, vagy a patakból kihalászott halacska mindenképp az étlapon volt ősanyáinknál is.

De most nem mennék ilyen messzire, hisz valamikor másképp kellett a hal tartósításáról is gondoskodni, mint ma. Mai receptem - nem a sajátom - épp azt próbálja bemutatni, hogy egy egyszerű keszeget is hogyan lehet viszonylag hosszú távon fogyasztásra alkalmassá tenni. Magunk ugyan nem vagyunk horgászok, de családunkban, baráti körünkben sokan hódolnak e csodás hobbinak, így néhanapján hozzájutunk egyszerű tömegtermékhez (keszegfajtákhoz), néha izmosabb falatokhoz, például pontyhoz is.

Ezúttal a nagyon-nagyon szálkásnak tartott keszegek egy olyan eltevési módját mutatom be, amivel több hétre is halas ennivalót tudunk az asztalra tenni - annak, aki szereti a halakat. Tehát olajos hal házilag, rokonok által hozott keszegből, kárászból!

Hozzávalók
olajoshal210-15 db keszeg, kárász, 1 liter étolaj, 2 liter víz, só, babérlevél, egész fekete bors

Elkészítése
A halakat besózva legalább 1 órát állni hagyjuk. Tepsibe fektetjük őket, és olajat, vizet öntünk rájuk, valamint rátesszük a borsot, babért. Lefóliázva 150 fokon másfél óráig pároljuk. Ezt követően a fóliát levéve még további 1 órát a sütőben hagyjuk, hogy az összes víz elpárologjon róla.
Az így elkészített halat jénai tálba áttéve, az alatta maradt olajjal lefedve hűtőben hetekig eltárolhatjuk.

Pirított rozskenyérrel, savanyú uborkával fogyasztva isteni finomság. Csak annak ajánlom, aki nem bánja, hogy a szálkákra még ennyi párolás után is oda kell figyelni.

A szerző blogját itt találod.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek