Hagyományos karácsonyi dekoráció

21 dec. 2013 Vaskor Máté

A hagyományos karácsonyi dekoráció az egyik legkönnyebb díszítési stílus, pénztárcánk számára a legjobb befektetés, ráadásul szemet gyönyörködtető.   

disznlcafehuA díszeket évről évre újra lehet használni, továbbá könnyen ki lehet egészíteni, vagy fel lehet frissíteni újabb díszekkel. A hagyományos karácsony gondolata általában boldog memóriákat idéz elő bennünk: a szokásos családi összejövetelek a karácsonyfa, és az ünnepi asztal körül, a fenyőfa illata, a csillagszórók sistergése, a gyertyaláng táncolása, a szaloncukrok íze, a szentesti vacsora zaja, az ajándékok kibontása…

A hagyományos karácsonyi dekoráció éppen ezért minden otthonba illik – vidéki, vagy városi, modern vagy régi-módi, ahol családosok vagy gyermektelenek, fiatalok vagy idősek élnek. A hagyományos karácsonyi dekoráció alapszínei a piros, zöld és arany. A szövetek dúsak és klasszikusak – bársony, selyem, gyapjú, stb. A dekorációk fényesek és elegánsak, ismételten bársony szalaggal vagy masnival díszítve.

A karácsonyfa és egyéb díszek lehetnek dekorált gömbök, szárított gyümölcsök, masnik, diók és mogyorók. Az ünnepi asztalon is folytassuk a hagyományos dekoráció színeit – használjunk arany vagy piros terítőt, tányérokat és szalvétát. Készítsünk fenyőágakból gyertyatartókat és kis koszorúkat tálcák és poharak köré.

dszhomelovehuTobozokból, fenyőágakból készíthetünk füzéreket, amellyel az ajtókat, kandallókat, ablakpárkányokat és polcokat dekorálhatjuk. Készítsünk néhány dísztálat – kombináljunk karácsonyfa-díszeket, cukorkákat, csokoládé darabokat, diót, mogyorót. Helyezzük ezeket az asztalra, könyvespolcra, párkányra. A szürke nappalokat és hosszú estéket vidítsuk fel fénnyel – dekoráljuk az ablakokat, bútorokat fényfüzérekkel.

Ehető díszek
Ha nem pusztán a szépség kedvéért készítünk díszeket, hanem a hasunkra is gondolván valami finom alkotással szeretnénk meglepni családunkat, esetleg velük együtt elkészíteni azt, akkor a következő ötletek közül bátran válogathatunk.

Pattogatott kukorica-lánc: a fűzéshez nagyon erős cérnát – ez lehet gyöngyfonal is – válasszunk, nehogy a használat során elszakadjon a kész alkotás. Az elkészült füzér hófehéren is gyönyörű, de akinek színesen jobban tetszik, be is festheti a kipattogtatott kukoricaszemeket felfűzés előtt.

Almakarika: az almákat héjastól vékony karikákra szeleteljük, és újságpapíron szétterítve meleg, száraz, szellős helyen hagyjuk megszáradni, megaszalódni, majd cérnára fűzve karácsonyfadíszként használhatjuk. Ugyanígy készíthetünk citromból, vagy narancsból szárított karikákat is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek