A mesteri rácponty

14 júl. 2014 Molnár B. Tamás, Bittera Dóra

Régi formájában még burgonya nélkül készült a mennyei finomság: Rézi néni híres könyvében hosszában félbe vágta a pontyot, megsózta, majd irdalta.

ráczponty2A vágásokba vékony csík paprikába mártott szalonnát tett, így helyezte a halat tepsibe, egymás mellé fektetett fenyőfa pálcikákra. A halra tett még hagymát és paradicsomdarabokat, végül alaposan megöntözte tejföllel, így tette a sütőbe.

Tűzálló tálban vagy tepsiben "pékné" burgonyát készítünk, aszalt paradicsomot, konfitált paprikát és fokhagymát adunk hozzá, tálalás előtt tesszük rá a bőrös oldalán sült halfilét, majd az egészet tejföllel röviden átsütjük.

Ha jól sikerül, akkor a hal bőre ropog, húsa szaftos, megjelenik benne a szalonna íze, mellette egy könnyű, de jó ízű hagymás burgonya, mely itt-ott meg is van pirulva.

BURGONYA:

  • 500 g burgonya (félkeményre vagy keményre fővő; pl. kiflikrumpli vagy rózsaburgonya)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 250 ml alaplé (szárnyas- vagy világos halalaplé)
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • ízlés szerint só, szemes bors
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • kevés vaj (vagy libazsír)

A hagymát hosszában félbe-, majd hosszanti vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát 2-3 mm vastag karikákra szeljük.

A hagymát lapos tűzálló tálban szétterítjük, felöntjük 100 ml alaplével, tűzre tesszük, felforraljuk, néhány másodperc után levesszük a tűzről.

Egyenletesen ráterítjük a burgonyaszeleteket, rátöltjük a többi alaplevet, hogy ne lepje el teljesen. Néhány csipet vajat hintünk rá, sózzuk, fedetlenül 200 C-os sütőbe tesszük mintegy 30 percre.

ráczponty3PAPRIKA, PARADICSOM, FOKHAGYMA:

  • szárított paradicsom (olajban eltéve, vagy szárazon kimérve kapható)
  • sült paprika olajban eltéve (kiskereskedelemben kapható)
  • 1 fej só, , libazsír

HAL:

  • 1,5 kg ponty elősúlyban (vagy 2 db, egyenként 400 grammos filé) libazsír a sütéshez

A filét a bőrös oldalára fektetjük, éles, vékony pengéjű késsel bőréig sűrűn bevagdossuk, nagyon ügyelve rá, hogy a bőrt sehol ne metsszük át. Besózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk.

Bőrös oldalán (csak az egyik oldalon) elősütjük a halat, hogy a bőre ropogós legyen. Közben lapáttal szelíden lefelé nyomjuk, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a serpenyő felületével (kb. 3 perc).

A halszeleteket óvatosan kiemeljük, lecsöpögtetjük, a már elkészült, paprikásparadicsomos, fokhagymás burgonyára helyezzük.

SZALONNA:

  • 200 g szalonna, 1 cm-es kockára vágva

Kis serpenyőbe kevés vizet öntünk (épp csak fedje be az alját). Beletesszük a szalonnakockákat, kislángra tesszük, hagyjuk a vizet elforrni, a kiolvadó zsírban szép aranybarnára pirítjuk. (A szalonna belül krémes, kívül ropogós lesz.)

BEFEJEZÉS

  • 1 doboz tejföl

A halas burgonyára kiskanállal elosztjuk a tejfölt, meghintjük szalonnával, a tálat 220 C-os sütőbe tesszük 4 percre. Ha a tejfölt kevés olvasztott vajjal keverjük, nem ártunk az ételnek.

Forrás: magyarkonyhaonline.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek