A mesteri rácponty
Régi formájában még burgonya nélkül készült a mennyei finomság: Rézi néni híres könyvében hosszában félbe vágta a pontyot, megsózta, majd irdalta.
A vágásokba vékony csík paprikába mártott szalonnát tett, így helyezte a halat tepsibe, egymás mellé fektetett fenyőfa pálcikákra. A halra tett még hagymát és paradicsomdarabokat, végül alaposan megöntözte tejföllel, így tette a sütőbe.
Tűzálló tálban vagy tepsiben "pékné" burgonyát készítünk, aszalt paradicsomot, konfitált paprikát és fokhagymát adunk hozzá, tálalás előtt tesszük rá a bőrös oldalán sült halfilét, majd az egészet tejföllel röviden átsütjük.
Ha jól sikerül, akkor a hal bőre ropog, húsa szaftos, megjelenik benne a szalonna íze, mellette egy könnyű, de jó ízű hagymás burgonya, mely itt-ott meg is van pirulva.
BURGONYA:
- 500 g burgonya (félkeményre vagy keményre fővő; pl. kiflikrumpli vagy rózsaburgonya)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 250 ml alaplé (szárnyas- vagy világos halalaplé)
- 2 szál kakukkfű
- 1 babérlevél
- ízlés szerint só, szemes bors
- késhegynyi fűszerpaprika
- kevés vaj (vagy libazsír)
A hagymát hosszában félbe-, majd hosszanti vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát 2-3 mm vastag karikákra szeljük.
A hagymát lapos tűzálló tálban szétterítjük, felöntjük 100 ml alaplével, tűzre tesszük, felforraljuk, néhány másodperc után levesszük a tűzről.
Egyenletesen ráterítjük a burgonyaszeleteket, rátöltjük a többi alaplevet, hogy ne lepje el teljesen. Néhány csipet vajat hintünk rá, sózzuk, fedetlenül 200 C-os sütőbe tesszük mintegy 30 percre.
PAPRIKA, PARADICSOM, FOKHAGYMA:
- szárított paradicsom (olajban eltéve, vagy szárazon kimérve kapható)
- sült paprika olajban eltéve (kiskereskedelemben kapható)
- 1 fej só, , libazsír
HAL:
- 1,5 kg ponty elősúlyban (vagy 2 db, egyenként 400 grammos filé) libazsír a sütéshez
- só
A filét a bőrös oldalára fektetjük, éles, vékony pengéjű késsel bőréig sűrűn bevagdossuk, nagyon ügyelve rá, hogy a bőrt sehol ne metsszük át. Besózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk.
Bőrös oldalán (csak az egyik oldalon) elősütjük a halat, hogy a bőre ropogós legyen. Közben lapáttal szelíden lefelé nyomjuk, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a serpenyő felületével (kb. 3 perc).
A halszeleteket óvatosan kiemeljük, lecsöpögtetjük, a már elkészült, paprikásparadicsomos, fokhagymás burgonyára helyezzük.
SZALONNA:
- 200 g szalonna, 1 cm-es kockára vágva
Kis serpenyőbe kevés vizet öntünk (épp csak fedje be az alját). Beletesszük a szalonnakockákat, kislángra tesszük, hagyjuk a vizet elforrni, a kiolvadó zsírban szép aranybarnára pirítjuk. (A szalonna belül krémes, kívül ropogós lesz.)
BEFEJEZÉS
- 1 doboz tejföl
A halas burgonyára kiskanállal elosztjuk a tejfölt, meghintjük szalonnával, a tálat 220 C-os sütőbe tesszük 4 percre. Ha a tejfölt kevés olvasztott vajjal keverjük, nem ártunk az ételnek.
Forrás: magyarkonyhaonline.hu