Tyúkot tartani menő, de értünk-e hozzá?

23 márc. 2015 Administrator
Tyúkot tartani jó! Amikor egy doboz tojás - amolyan igazi - a nagy hiper- szuperekben közel 500 Ft, akkor az ember lánya többször is elgondolkozik, kezdetben csak hébe- hóba, hogy tényleg csirkét kéne venni, aki majdan tyúk lesz és ellátja a kiscsaládunkat finom, friss, házi tojással.

tyu3Először is vegyük sorra, mi kell a tyúktartáshoz?

1. Kellenek tyúkok, ugye ez az alap. Ki is a tyúk? A kiscsirkéket, főleg kezdők esetében nem ajánlom, hogy naposcsibe formájában vegyük magunkhoz. Inkább fizessünk kicsit többet, de úgy sokkal biztosabbak lehetünk benne, hogy egészséges és nem fiú, tehát nem kakas áll a házhoz. Ugyanis a kakasból nem lesz tojás. 
Csirkék nemét egy napos korban lehet pontosan megállapítani, később majd úgy 8-10 hét múlva, nagy biztonsággal. Sőt sokszor még ekkor sem. Nem 10-et kell venni, hanem 20-at, és abban biztos lesz 6-8 tojó. A kakasokat le lehet vágni menet közben és finom rántottcsirkét csinálni belőle. 
 
Tévedés, hogy ólban kell tartani őket. Ha csak egy kotlósaljnyi csirke van, az elvan egy ládában is jó sokáig. A ládát lehet ki-be hordani nappal és éjszaka, vagy ha esik az eső. Nem árt gondoskodni valami dróthálóról, hogy macsak ne férjen hozzájuk. A nyár végére tojással kecsegtetnek sem ennyire egyértelmű. Az én tyúkjaim húsvétkor keltek és október 3-án volt az első tojásom. Ha korán veszi az ember őket, vagyis az első kotlások idején, akkor fűteni is kell rájuk jó sokáig.
 
tyu
2. Szükségünk lesz egy házra, ahol alhatnak. Nem kell egy egész tyúkólra, egy épületre gondolni. Egy nagyobb kutyaház szorozva kettővel, bőven elég lesz nekik kezdetben. Csirkék, ahogy Vukban is láttuk, szeretnek magasban aludni és sötétben, tehát ha van mód jó, ha teszünk be nekik egy botot, polcot. Készítsünk nekik fészket is, ahova a tojásokat tehetik. A csirkék mikor már nem kívánják a meleget és eléggé kitollasodtak, valóban szeretnek magasan aludni. Nem botot, vagy polcot csinálunk nekik, hanem tyúklétrát. Fészeknek pedig valami sötétebb, nyugis sarkot jelöljünk ki és vidéken általában a fületlen, rossz kosarakat szokták telerakni szalmával, szénával, hogy oda tojjanak. De ha egy ládát beteszünk, abba is beletojnak, csak alom legyen benne.
 
3. Kell még nekik egy elkerített terület, ahol kapirgálhatnak. Ha nem szeretnénk, hogy az egész kertben garázdálkodjanak, mindenhova piszkítsanak, akkor csirkehálóval körülvett rész fontos lesz. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha naponta kiengedjük őket néhány órára, akkor nem csinálnak nagyobb kárt. Természetesen itt a mennyiségi tényező elhanyagolhatatlan, mert ha már tíz állatunk van, akkor lesz kár is. Csirkehálón átröpülnek, ha csak nem vágjuk le a szárnyuk végét.
 
tyu2
4. Kell nekik majd valamit enni. Mit is eszik a csirke, tyúk? Ehet tápot, de mi ugye nem csak azért tartjuk a csirkét, mert drága a tojás, hanem mert a családunknak szeretnénk egészséges élelmiszereket biztosítani, tehát akkor jó, ha a tápról is lemondunk. Ehet őrölt kukoricát, amit állatboltban kaphatunk, vagy ha van otthon őrlőnk, akkor meg is őrölhetjük. Vannak, akik árpával, búzával vagy borsóval etetik a csirkéket, az is jó lehet. Kell még nekik víz is, amit egy alacsony peremű műanyag tálba célszerű nekik adni, vagy speciális itatóba, amit nem tudnak felborítani, 400Ft körül van. A kukoricadarát csak kisebb korban adjuk, később áttérünk a szemes takarmányra. Darát akkor adják a felnőtteknek is, ha intenzív hízásra fogják őket. A kukoricát és egyéb szemes terményt nem őrüljük, hanem daráljuk. Alacsony peremű műanyag tálca víznek egyáltalán nem alkalmas, mert belemennek és vizes lesz a hasuk és elpusztulnak.
 
Be kell ruházni egy itatóba. Ha mégsem, akkor olyan edénybe, ami felérnek a csirkék beleteszünk 1-2 nagyobb követ, hogy a víz csak az itató szélén legyen, így nem tudnak belemenni és a kőtől a tálca sem borul fel. A műanyagot egyébként is könnyen felborítják, mert rálépnek a szélére és már ki is borult minden. Vizes lesz a helyük, ami szintén nem szerencsés. 
 
tyu9
Szeretném még felhívni a figyelmet a tyúkok etetési idejére is, ami nagyban meghatározó lehet. Reggel mindegy, hogy hány órakor engedjük ki őket a védett ólból, azonban este még sötétedés előtt be kell őket zárni, ugyanis nagyon rosszul látnak és nem is fognak enni, ha sötétben tessékeljük őket az alvóhelyükre, továbbá nagy veszélynek vannak ilyenkor kitéve, pontosan a rossz látásuk miatt, jöhet róka, nyest és akkor vége a békességnek.
A csirkék, tyúkok maguktól is beülnek a helyükre, nem kell őket zavargatni. 1-2-szer esetleg be kell őket az első napokban hajtani, de később nem. A tyúkok, ha tehetik és nem hibridek, akkor nagy szeretettel nem mennek az ólba, ha a közelben találnak egy fát vagy olyan alkalmatosságot, amire fel tudnak magasan röpülni és ott elülni éjszakára.

Mennyi tyúk kell egy családnak, ha kizárólag tojásra tartják őket?

Tehát nincs rántott csirke, nincs aprólék leves, semmi. Csak a tojás, dehát ez is fantasztikus, nem? A saját tojásunkat ehetjük. Ha egy négytagú családdal számolunk, ahol két kisgyermek van, akkor ők áltagosan heti 10-14 tojást esznek meg szerény számításaim szerint. Ha 5 tyúkunk van, akik egy héten minden második nap tojnak, akkor egy tyúk átlagosan négy tojást tojik, akkor 5 tyúknak 20 tojása lenne, de vegyük azt, hogy néha nincs kedve valamelyik drágának produkálnia magát, akkor legyen heti 16 tojásunk. Tudom, hogy ez 6 tojásos piskótához minden nap kevés, de egy- egy rántotta, süti és rántott sajt bőven, belefér.

A tyúkok normálisan 26 óránként tojnak

Lesz azonban olyan tyúkunk is, ami nem fog egy dekát sem tojni. A többi elvileg naponta egyet, de délután 5 és reggel 7 között nemigen tojnak, tehát ha a 26 óra épp arra az időpontra esik, akkor tényleg csak kétnaponta tojnak. Pár napig, míg ismét nappali időszakra nem esik a tojásidejük. Nekem most a 14 tojótól van heti cirka 50 tojásom. Vannak, amelyek már készülődnek a kotlásra, ők már nem nagyon tojnak. Egy helyütt azt írják: A tyúkok valamikor a 20 és a 30 hetes koruk között kezdenek tojni . Ez függ a fajtától, a takarmányozástól, az évszaktól, az öröklött hajlamtól. A legtöbb tojás az áprilisban keltetett jércéktől várható. A korábban keltetett csirkék általában ősszel vedlenek, ezzel mérséklődik a tojástermelés. A később keltetett jércék viszont sokszor csak januárban kezdenek tojni. Ezek is nagyon igazak. A vegyes hasznosítású magyar tyúk 120-180 tojást ad évente, ez nagyban függ a tartási körülményektől és a takarmányozástól.
tyu11

És mennyit esznek a tyúkok?

Ha naponta kétszer adunk nekik darált kukoricát, árpát vagy búzát, akkor az állattenyésztő szakos végzés barátunk szerint, három hónapra elég egy mázsa. Természetesen, ha magunk termeljük, akkor ennek költsége minimálisra csökken. Tehát éves szinten 5 állat élelmezésére körülbelül 24.000 Ft-ot számoltunk. Egy 2 kg-os tyúk napi takarmányszükséglete 10-12 dkg. 10-15 tyúkra vetítve ez napi 1-1,5 kg takarmány.
 

És nézzük mit kapunk ezért?

A tyúkok télen kevesebbet tojnak, lesznek napok, amikor egyáltalán nem fogad minket tojás a fészekben. De így is számolhatunk úgy, hogy a legrosszabb esetben is átlagosan heti 15 tojást adnak, nyáron jóval többet, télen kevesebbet. Éves szinten lesz 780 darab tojásunk. A "haszon" kérdéses, vajon megéri-e ilyen sok munkáért, állandó vesződségért? A válasz igen! Ugyanis mindig friss, tanyasi tojásunk lehet, ami nem olyan tyúkoktól származik, akik tollak nélkül senyvednek egy ketrecben, a Napot soha nem is látják. Tudjuk, hogy egészséges, kapirgáló tyúkok adják családunknak a friss tojást. És arról se feledkezzünk meg, hogy egy jól tojó tyúk akár 5 évig is él, tehát a második évben már nincsenek az állatvásárlásnak költségei.
 

További cikkek a témában:

A tyúkól is lehet kertünk dísze

Urbánus csirke házat keres

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek