Konyhakerti praktikák: milyen zöldségből mennyi a családi szükséglet?

06 febr. 2013 Virágné Fejes Éva

paradicsomSokan tanácstalanok, amikor a vetést tervezik a konyhakertjükben. Miből, mennyit? – hangzik a kérdés. A választ cikkünkben találják meg az érdeklődők.

Az alábbi kis táblázat nem szentírás, hiszen étkezési szokásaink eltérőek, változatosak. Étvágyunk, egészségi állapotunk, a család korösszetétele is meghatározza, mi és hányszor kerül az asztalra.

Gyakori kérdés, hogy honnan tudjuk, mennyit eszünk meg. Ezt nem lehet igazán pontosan kiszámolni, de megbecsülhetjük. Aki most kezdi a kertészkedést, és eddig vásárolta a zöldségféléket, tudja, mennyit szokott venni egy-egy főzéshez az alapanyagból. Ezután gondoljuk végig, milyen gyakran kerül az asztalra az illető növény. Hetente, kéthetente, havonta? Kis számolás és máris tudjuk, mennyit szoktunk főzni éves szinten. Mindig számoljunk rá egy kicsit, mert jöhet vendég, jöhet a „csak úgy megkívánjuk” állapot is.

Ezek után megnézzük, az adott mennyiséget mekkora területen lehet megtermelni, s máris tisztában vagyunk a vetendő mennyiséggel. Arra ügyeljünk, hogy a kiszámoltnál kicsit többet vessünk, számolva az esetleges kedvezőtlen időjárás ártalmaival is.

 

Dr. Balázs – Dr. Fillus: Zöldségtermesztés a házikertben

Dr. Bálint György

Növény

Kg/fő

m2/fő

Családi szükséglet

Bimbóskel

   

15-20 tő/család

Cékla

0,6

0,4

 

Cikória

   

8-10 db gyökér/család/ egyszeri fogyasztás

Cukkini

   

3-4 bokor/család

Egyéb

8,7

7,7

 

Fejes káposzta

10

5

 

Fejes saláta

2

2

 

Fokhagyma

0,3

0,5

 

Fűszerpaprika

0,5

0,5

 

Görögdinnye

8

4

 

Karalábé

2

1,5

 

Karfiol

2

2

 

Kelkáposzta

2

1,5

 

Mángold

   

3-4 m2 / család

Metélőhagyma

   

2 fm/család

Paradicsom

15

5

25-30 tő/négytagú család

Petrezselyem

4

4

5-6 fm/család

póréhagyma

   

8-10 db/4 tagú család

Retek hónapos

0,8

0,8

 

Retek nyári

0,4

0,2

 

Retek téli

0,5

0,2

 

Sárgadinnye

6

5

 

Sárgarépa

7

3,5

 

Sóska

1

2

 

Spárga

0,5

2

 

Spárgatök

2,5

1

 

Spenót

1

3

 

Sütőtök

4

1

1 bokor/család

Sütőtök

   

1 bokor/család

Uborka

10

10

 

Vöröshagyma

9

5

 

Zeller

0,8

0,8

20-25 tő/család

Zöldbab

3

5

 

Zöldborsó

6

10

 

Zöldhagyma

0,4

0,6

 

Zöldpaprika

12

6

 

Forrás:
Dr.Balázs Sándor - Dr. Fillus István: Zöldségtermesztés a házikertben – Mez.gazd. K., Bpest, 1977
Dr. Bálint György: Minden héten szüret, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1989.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek