Házilag készített permetlevek

05 febr. 2014 Farkas Attila

A permetezés és a vegyszerek használata nem az egyedüli módszer, ha kiskerti betegségekről vagy kártevőkről van szó, és nem mindig a leghatékonyabb. 

rovarirto2Ennek ellenére a legtöbb ember mégis a permetezőhöz nyúl legelőször, ha ilyen problémát észlel a kertben.

Ahogyan nem a permetezés az egyetlen megoldás, ugyanúgy az üzletben megvásárolható vegyszer sem az egyetlen anyag, ami a permetezőbe belekerülhet. Vannak házilag elkészíthető és nagyon is hatékony permetlevek.

A csalánlé elkészítése egyszerű, egy-két kilónyi felaprított csalánt kell 10 liter vízben áztatni, felhasználás függvényében különböző ideig. A 12 órát ázott csalánlevet hígítás nélkül szokták felhasználni levéltetvek és atkák ellen. A néhány napig-egy hétig erjesztett  csalánlevet tízszeresére felhígítva kell használni, mint levéltrágya, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szert.

A paradicsomlevél-ázat is egy hatékony szer, ha levéltetvekről van szó, de káposztalepke távoltatására is használható. Két maréknyi felaprított paradicsomlevelet két liter vízben kell 10-12 órát áztatni és leszűrés után hígítás nélkül használható. Ha levéltetvek ellen permetezünk, akkor hozzákeverhető egy-két csepp folyékony konyhai mosogatószer is. A permetszer csak akkor hat, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért főleg a megtámadott részeket és a levelek hátulját kell permetezni vele. A káposztalepke esetében nem mint pusztító, hanem mint kellemetlen szagú riasztó szer hat. Ha ez a cél, akkor ne tegyünk hozzá mosogatószert, és alaposan permetezzük le vele a káposztafejeket és a talajt a káposztaágyások környékén.

kertveszelyei1A folyékony mosogatószer önmagában is használható rovarölő szerként. Egy teáskanálnyi mosogatószert (vagy más típusú káli-szappant) egy liter meleg vízben kell jól feloldani és máris kész a permetszer. Főleg levéltetvek, de más puhatestű (atkák, tripszek) kártevők ellen is hatékony.

A vegyszermentes kertek elmaradhatatlan rovarölő szere a fokhagymaolaj. Elkészítéséhez négy-öt cikk fokhagymát apróra kell vágni vagy szétnyomni és beleáztatni egy evőkanálnyi ásványi olajba (pl. folyékony parafin). Egy napi ázás után a fokhagyma darabkákat le kell szűrni, majd az olajat felhígítani egy fél liter vízzel és hozzákeverni egy teáskanálnyi folyékony mosogatószert és kész is van a fokhagymás kivonat. A keveréket hígítva kell felhasználni, fél deci kivonatot feloldva egy liter vízben. Ez egy szélesebb körben felhasználható rovarölő szer, a páncélos vagy keményebb testű rovarokat is elpusztítja, ugyanakkor a fokhagymának enyhe fertőtlenítő, gombaölő hatása is van. A parafin olaj túl gyakran, vagy nem megfelelően hígított formában használva a növényre is rossz hatással lehet. Ugyan nem pusztítja el a növényt, vagy nem teszi elfogyaszthatatlanná, de levélsárgulást, fejlődés-visszaesést okozhat.

rovar5A gombás megbetegedések megelőzésére a mezei zsurlóból készített lé a legnépszerűbb. Egy kilónyi friss mezei zsurlót 10 liter vízben kell egy napig áztatni, majd ezután fél órán keresztül főzni. A leszűrt „teát” ötszörösére hígítva kell kipermetezni a haszonnövényekre. Az oldatnak magas a szilícium tartalma, ennek köszönhetően alakul ki egy védőréteg a lepermetezett részeken.

A bordói lé egy régi, de mégis hatékony gombaölő szer. Manapság már üzletekben is árulják félkész állapotban, de házilag is elkészíthető. Ahhoz hogy 1%-os oldatot készítsünk, oldjunk fel 100g rézgálicot 5 liter langyos vízben. Külön egy másik, nagyobb edényben 5 liter vízben feloldunk 150g oltott meszet, majd ezután, folyamatos kevergetés mellett hozzátöltjük az előzőleg elkészített rézgálic-oldatot. Az eredmény 10 liter 1% -os töménységű bordói lé lesz, amit az elkészítés napján el kell használni.

Forrás: kerteszkedes-szekelyfoldon.szhblog.ro

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek