Tíz igaznak hitt tény az egészséges élelmiszerekről, amik valójában hazugságok

26 okt. 2015 Vaskor Máté

Közösen kell megállítanunk a hamis mítoszok terjedését.

 

Nem a szüleink voltak azok, akik azt mondták, ne higyjünk el mindent, amit olvasunk? Már megint igazuk volt. Íme számos tévhit az egészséges élelmiszerekről.

 

 

1. mítosz - A barna héjú tojás táplálóbb, mint a fehér héjú

Az egyetlen dolog, ami a tojáshéjat színezi, az a madár tolla, amelyből kipottyant. Ergo a fehér tyúkok fehér tojást tojnak, a vörösek inkább barnásat. A tévhittel vissza is élnek a szupermarketek, a barna tojások ugyanis gyakran drágábbak a fehéreknél - írja a Delish.

 

2. mítosz - A friss mindig jobb a fagyasztottnál

A frissen vásárolt borsó több vitamint tartalmaz, mint amit a mélyhűtőből veszünk elő, ugye? Nem pontosan. A friss zöldségek és gyümölcsök olykor több tízezer kilométert tesznek meg, mielőtt a polcokra kerülnek, ez idő alatt pedig bizony sokat veszíthetnek tápértékükből.

 

3. mítosz - A tengeri só kevesebb nátriumot tartalmaz

Több fajta só áll rendelkezésünkre, de egyik sem jobb a másiknál. Hiába címkézik fel olyan kifejezésekkel, mint "természetes", ez bizony csalóka lehet. A tengeri só ugyanannyi nátriumot tartalmaz grammonként, mint a konyhasó. Igaz, mivel nagyobb kristályokból tevődik össze, így kevesebbet használunk belőle.

 

4. mítosz - A vörösbor jó a szervezetnek

Az orvosok egyetértenek abban, hogy napi egy pohár vörösbor fogyasztása számos egészségügyi előnnyel bír. De figyeld a kulcsszót: egy! Ha már két pohárral iszunk nap mint nap, az már távol áll az egészségestől.

 

 

5. mítosz - A barna cukor egészségesebb a fehérnél

A barna cukor annyiban különbözik a fehértől, hogy cukornádmelaszt adnak hozzá, ami ásványi anyagokat tartalmaz, de csak kis mennyiségben. Így két cukorfajta közti különbség tulajdonképpen minimális.

 

6. mítosz - A százszázalékos gyümölcslé a legjobb

Ez ismételten butaság, ugyanis a magánál a termésnél nincsen jobb. Folyékony formájában már hiányoznak belőle a rostok, ráadásul nem is laktató.

 

7. mítosz - A bioélelmiszerek egészségesebbek

Garantáltan nem tartalmaznak szintetikus ízeket, színeket, édesítőszereket és tartósítószereket, nem kezelik növényvédő szerekkel és műtrával, nem genetikailag módosítottak. Használnak a környezetnek? Igen. Táplálóbbak? Nem feltétlenül. Különböző kutatások szerint a bio élelmiszerek nem egészségesebbek a nem bio élelmiszereknél.

 

8. mítosz - Nem baj, ha sportitalt fogyasztunk mozgás alatt és után

Hacsak nem edzettünk intenzíven több mint egy órát, inkább maradjunk a víznél. Egy félórás kocogás vagy séta után bevitt sportital több kalóriát tartalmaz, mint amennyi leadtunk (volna).

 

 

9. mítosz - A barna kenyér mindig jobb a fehérnél

Ha egy vekni kenyér sötétebb, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült. Más, ha egy kenyér teljes kiőrlésű gabonából készült, vagy 100 százalék teljes kiőrlésű gabona van ráírva. Győződjünk meg róla, hogy az összetevők közt az első teljes kiőrlésű zab, teljes kiőrlésű rozs, teljes kiőrlésű kukorica, árpa, quinoa, hajdina, vagy barna rizs.

 

10. mítosz - Ha a címkén az áll, hogy "természetes", annak egészségesnek kell lennie

Leszámítva, ha a feliratot húson látod (ezzel jelezvén, nem tartalmaz színezéket és mesterséges aromát), a "természetes" szónak nincs értelme. A jelentése meghatározatlan, bárki használhatja az élelmiszeriparban.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek