Noszvajon egy észt férfi kovácsműhelye a fő attrakció

28 jún. 2015 Administrator

A szakember közelében a híres pszichiáter művel szőlőt, ahol egy családi panzió először valósította meg az országban a glamping típusú szállást, és ahol művészek alkotnak több száz éves barlanglakásokban. 

A díszműkovács nagyon szívesen fogad vendégeket vacsorával egybekötött műhelylátogatásra. Antik Anti, akinek a neve észt, és csak a sors játéka, hogy magyarul éppen passzol a foglalkozásához, 1997-ben érkezett ide Észtországból, mintegy véletlenül. Feleségével és kislányával úgy vágtak neki Európának, hogy valami kellemes klímájú, szőlőtermesztésre alkalmas vidéket keresnek - írja az Origo.

A sokadik nap után épp Noszvajon esteledett rájuk, ahol az angolul is kiválóan beszélő és végtelenül segítőkész Balogh Barbara panziójába kopogtattak be. Mivel a település is megtetszett nekik, és jószívű segítőre is leltek, másnap már nekiálltak házat keresni, és itt ragadtak. 

noszvaj

Felesége nagyon szeret és tud főzni, és mivel gyakran vendégeskedett náluk egyre bővülő baráti körük, vacsoráiknak a falu határán túl is híre ment. Ma már teljesen bejáratott program, hogy az itt működő hotelek kiajánlják Anti műhelyét a vendégeknek. A teraszon elfogyasztott kiváló vacsora után a házigazda remek borait iszogatva a műhelyben megleshetjük, hogy készülnek a gyertyatartók, fogasok, dugóhúzók, és magunk is kipróbálhatunk valami egyszerűbbet, mondjuk egy szög kikalapálását. Jönnek ide magyarok, külföldiek, egyszeri turisták és céges csapatépítők, de tartottak már itt születésnaptól kezdve osztálytalálkozóig mindent. 

Noszvaj titka a minőség és az összefogás

Anti nem siettet semmit, hagyja, hogy szép lassan, organikusan alakuljanak a dolgok körülötte. Kezdte egy pici házzal, aztán épült egy műhely, most bővíti mindkettőt, és közben már egy kis szőlőt is szerzett. Nem pályázik pénzekre, nem gondolkodik nagy dolgokban, fontos neki, hogy kis családjával stresszmentesen, békésen éljen.  

A település mottója az összefogás. A szálloda nem azért ajánlja Antit, hogy a bevételből jutalékot kapjon, hanem hogy színesítse a vakáció programját a saját vendégeinek. Ugyanígy Anti is elmondja, hova érdemes még menni, azaz itt senki sem próbálja meg kisajátítani magának a kuncsaftokat, hanem az a cél, hogy minden egyes látogatót minél több élmény érjen.

A faluban alakult meg az ország első idegenforgalmi egyesülete, és a szakemberek, szállásadók folyamatosan egyeztetnek, ötletelnek. Mint mindenhol, itt is akadnak irigyek és morgolódók, de a többség – és ez egyre nagyobb többség – pontosan érti és érzi, hogy a szekeret együtt kell tolni, hogy mindenki jól járjon.

DEGER20111001234

Folyamatosan pezsgésben tartják a falut

Ha megnézzük a település honlapját, minden hónapra jut valami izgalmas rendezvény, de júliusban, augusztusban minden hétvégére kitalálnak valamit. A kemencés napoktól a szilvanapon át a Bálint-napi rendezvénysorozatig van itt minden, hogy folyamatosan pezsgésben tartsák a falut, ennek köszönhetően gyakorlatilag nincs holtszezon. Hasonlóképpen az összefogást erősíti a Noszvaj-kártya, amelyet minden idelátogató megkap a szállásadójától, és amely különféle kedvezményekre jogosít éttermekben, üzletekben, szolgáltatóknál. 

Noszvaj üdülőövezete, Síkfőkút már az 1930-as évektől kedvelt kirándulóhely volt. Egerből, Mezőkövesdről és az ország távolabbi vidékéről is érkeztek kirándulók a Kánya-patak erdővel, hegyekkel koszorúzott festői völgyébe. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra alkalmas, de piknikezéshez is nagyszerű hely. A környéken mindenféle hosszúságú és nehézségű túraútvonalat találunk, még olyat is, ami babakocsival is végigjárható. Talán a legnépszerűbb túraútvonal az, amely az Attila-forráshoz vezet. 

A faluban van a csodaszép De La Motte-kastély, amely ugyan jelenleg nem látogatható, de a falubeli szakemberek nagyon dolgoznak azon, hogy mihamarabb megnyithassák a látogatók előtt. Történetéről példamutatóan részletes leírást találunk a település honlapján (bár minden kastélyról lenne ilyen). Noha az államosítás után a helyi téesz csirkekeltetőként és lóistállóként használta, az épület csodálatos módon egész jól túlélte a megpróbáltatásokat, és három terem freskóit teljesen sikerült rekonstruálni. 

D KOM20120907001

80 literes üstben raguleves

A Rákóczi-vendégház gazdaasszonyánál, Kovácsné Katinál vagy két tucat hímzett falvédőt találtunk. A jókedvű, mosolygós házigazda elmesélte, hogy édesanyjától tanulta a hímzést, és az anyuka még manapság is javasol rímpárokat, ha előkerül egy szép rajzos minta. A vendég-házigazda viszonyra itt is jellemző, hogy sok visszajáró család van, akik az első látogatást követően gyakran falvédőmintákkal lepik meg.  

A falu egyik legnépszerűbb ünnepére, a kemencés napokra 80 literes üstben főzi a tárkonyos ragulevest, konyhájában gyerekek tucatjai tanultak meg rétest nyújtani, de az az ötlete is hatalmas siker volt, amikor a kertjében levő domboldalt szilveszterkor felajánlotta a szánkózni kívánó fiataloknak.  

Honnan van ennyi energiája?

"Ha nem csinálunk semmit, nem jönnének a vendégek" - hangzott a kézenfekvő válasz, és egyszerűen ez az a hozzáállás, ami annyira egyedivé és szerethetővé teszi ezt a hevesi kis falut. Kellenek persze a sikerhez a kiváló adottságok is, de Barbara, Anti, Kati és a többiek azok, akik annyi szeretettel és élettel töltik meg Noszvajt, hogy a látogatók újra és újra visszatérnek, és messze földre hírét viszik az itteni vendéglátásnak.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el az Origón.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek