Elkészült az első önerős naperőmű Magyarországon!

22 jún. 2015 Administrator

Ötszáz kilowatt beépített teljesítményű naperőművet épített Európai Uniós támogatás nélkül több mint 185 millió forintos beruházással a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón a Newergies Kft.

2015. június 19-én hivatalosan is átadták a Jászágón megépült 500 kW teljesítményű naperőművet. A projekt Európai Uniós támogatás nélkül épült meg a Newergies Kft. által.  A 2008-ban alakult, magyar tulajdonban lévő céget két ok vezérelte a projekt indulásakor.

Az egyik, hogy bebizonyítsák, a napelemes erőművek - mint az egész napelemes energiatermelés - versenyképesen tud működni a hagyományos energiaforrások mellett, akár úgy is, hogy külső - sem EU pályázati, sem más támogatási forrást nem vesz igénybe.

teljes

A másik ok, hogy ezt a tényszerűséget bizonyítva befektetőket és megrendelőket találjanak cégük számára. Tervük sikerességét mi sem bizonyítja jobban – máris van egy megrendelésük egy hasonló mértékű beruházásra, mely ugyancsak Jászágón épül fel.

Emellett a Newergies Kft. is további erőműveket tervez építeni, illetve azóta is elég sok igény érkezik leendő befektetőktől. Tervezik egy ennél 10-szer nagyobb, 5 MW-os erőmű létrehozását melynek jelenlegi helyszínét keresik. Magyarországon egyedülálló projektnek számít az említett naperőmű, mivel Uniós támogatás nélkül még mindig kevés napelem-rendszer születik meg hazánkban.

A jászágói naperőmű 2000 db 245 Wp-teljesítményű polikristályos napelemből épül fel, melynek teljes termelése értékesítésre kerül az áramszolgáltatói hálózatba. Ez megközelítőleg 550-580.000 kWh mennyiséget jelent évente. Egyébiránt ez a termelési mennyiség több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezné. Az erőmű megközelítőleg 10 éven belül gyorsuló ütemben térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak. A teljes beruházás több mint 185 millió Forintot tett ki, a tervezett élettartam pedig megközelíti a 35 évet.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek