Kinyíltak a kapuk, kitárultak a szívek: betyár is népszerűsítette a Vidékjárót

29 máj. 2013 Vaskor István

videkjaros6Ugyan nem a Rózsa Sándort alakító Oszter Sándorról szólt a Vidékjáró programsorozat bemutatása, a színész elismerően beszélt az országos programról.

Nem is lehetett volna ideálisabb helyszínt elképzelni a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kezdeményezetett és koordinált Vidékjáró rendezvénysorozat bemutatásának, mint a Hagyományok Házát Budapesten. A hagyomány szó ugyanis sok mindent magában foglal: a falusi, tanyasi emberek életmódját, a gazdák világát, a néphagyományt és a népi kultúrát, a turizmust, a tájházak egyediségét, a kézművesség, a csárdák és falusi vendégházak hangulatát, a gasztronómiai különlegességeket, vendégasztalokat és a gyönyörű természeti környezetet. Az egyszerűség és nagyszerűség ötvözetét, a csodálatos magyar vidékét.  A Hagyományok Háza – mint együttműködő partner – jelentős szerepet vállalt a program szervezésében, lebonyolításában.

videkjaros7A szerdai budapesti tájékoztató rávilágított arra, hogy miért szép a magyar vidék élete, miért szerethetőek a kistelepüléseken élő emberek, az ő hagyományaik és szokásaik, miért becsülendők a családi gazdaságok, a termelők, a portékáikat saját maguk megtervező kézművesek, a hagyományőrző csoportok és együttesek.

A miértre Szalay-Zala Andrea, a FATOSZ titkára adta meg először a választ, amikor a videkjaro.hu internetes portál bemutatásakor egyebek mellett elmondta: olyan programsorozat ez, mely a vidéki élet szépségeinek komplex bemutatása mellett ékes bizonyítéka az emberi együttműködésnek, a közös programok szervezésének. Annak, hogy „kéz a kézben” működhet együtt minden érdekelt a vidéki élet bemutatásában és népszerűsítésében.

videkjaros5Ugyanezt a gondolatot erősítették meg tájékoztatóikban a Vidékjáró programjaiban oroszlánrészt vállaló együttműködő szervezetek képviselői. Közös véleményük egy, a tájékoztatón elhangzott mondattal mindent elárult a program szellemiségéről: Kinyíltak a vidék kapui, kitárultak a szívek. S hogy teljes legyen a „kép”: a Vidékjáró bemutatásán jelen lévő Oszter Sándor színművész – a FATOSZ által 2012-ben útjára indított „Művészek a vidékért” kampány Békés megyei arca –, a népszerű filmsorozat, a betyár Rózsa Sándor egykori alakítója is elismerően szólt a magyar vidékről, természetesen emlékeztetve a valamikori betyárvilág „elismertségére”. Nem is maradt el a Vidékjáró programsorozatának bemutatásából a csárdákról és betyárvilágról szóló film előzetésének vetítése – a művész és a tájékoztató moderátora, Buza Sándor, műsorvezető „főszereplésével”.

Bár a Vidékjáró rendezvénysorozata csupán néhány hónapja kezdődött, az eddigi tematikus napok sikerei ékesen bizonyítják, hogy a vidéki élet megismerése egyre több városi embert vonz a tanyákra, falvakba, csárdákba, tájházakba, helyi termelőkhöz és helyi piacokra.

videkjaros8A program bemutatásán két szakminisztérium prominens képviselői is részt vettek. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Halász János a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a program méltatásakor hangsúlyozták: a vidéki életmód és gazdálkodás, a kultúra és formálódó közösségek támogatása, a hagyományok megőrzése fontos része Magyarország jelenének, jövőjének, felemelkedésének.

Talán ezért sem véletlen, hogy a Hagyományok Házában szerdán rendezett program keretében a Magyar Állami Népi Együttes elevenítette fel fergeteges, vastapssal kísért tánccal és zenével a vidék hangulatát.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek