Inkább ma egy vitamin, mint holnap két gyógyszer

17 máj. 2013 Fekécs Edit

vitamin1Sok ember még mindig megkérdőjelezi a vitaminok fontosságát a táplálkozásban. Íme tíz ok, amiért mindenkinek fontos a táplálék-kiegészítők használata.

1. A mai mezőgazdasági technikában az esetlegesen hiányzó ásványi anyagokat kísérleti szérumokkal pótolják, melyek ugyanazt a formulát veszik fel, mint az általunk várt vitamin, de hatásuk olykor eltérő lehet.

2. Számos étel hosszú utat tesz meg, mielőtt asztalunkra kerül – mind a szállítás, mind a tárolás idején. E két tényező miatt a táplálékok vitamintartalma csökken, olykor teljesen eltűnik, így a B- és a C-vitamin esetében is.

3. Az ételek az élelmiszer-feldolgozás, valamint a főzés során is veszítenek vitamintartalmukból, s szervezetünk épp ezért nem tudja hasznosítani a számunkra igen szükséges anyagokat.
vitamin2

4. Sok zöldség és gyümölcsfajta manapság termesztett ( rosszabb esetben génmódosított) és olyan alapanyagokból állnak, melyek nekünk ugyan nem feltűnőek, mégsem vesszük hasznukat.

5. A változó étkezés, hanyag rágás, futva evés és a stressz mind ahhoz vezetnek, hogy emésztésünk nem bír minden tápanyagot kiszűrni az ételekből.

6. A gyógyszerek fogyasztásából manapság versenyt űznek az emberek. Ezekben a termékekben olyan anyagok találhatók, melyek még érzékenyebbé tesznek a betegségekre.

7. Speciális élethelyzetekben különös szükségünk van a vitaminokra. Így például a terhes nőknek több folsavat, míg a klimaxos nőknek több kalciumot igényel a szervezete.

8. Az egyre növekvő környezetszennyezés miatt a testünk sokkal több vitaminra vágyik, mint általános esetekben. Ilyenkor nagyon fontosak az antioxidáns vitaminok, mint az A-, a C-, vagy az E-vitamin (ACE-vitaminok).
vitamin3

9. Mindenkinek vannak genetikai sajátosságai, melyek olykor egy adott vitamin nagyobb igényében, máskor egy adott tápanyag sűrűbb lebomlásában nyilvánulnak meg. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden második betegség egy ásványi anyag, vagy egy vitamin hiányából alakul ki.

10. Mára már annyira fejlett az orvostudomány, hogy egyes vitaminokkal akár a koleszterinszintet tudjuk csökkenteni, az izületi gyulladásokat elmulasztani, vagy a rákot megelőzni.
Végezetül egy jó tanács: kerüljük a színezékek, az édesítőszerek, a mesterséges anyagok és a tartósítószerek fogyasztását.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek