Mézkülönlegességek a Bakonynektártól: egészségünkre!

27 aug. 2012 Vaskor István

mez1Manapság ritka és finom mézek egész sorával találkozhatunk a termelőknél. Az alábbi néhány kuriózum is közéjük tartozik, érdemes megismerkedni velük.

A hajmáskéri Simon Péter-Csiza Erika házaspár történetével egy korábbi cikkünkben megismerkedhettek olvasóink. A ma már a bakonyi méhlegelők, e csodálatos vidék környezetében dolgozó ifjú gazdák a hagyományosnak számító mézek mellett – a ma még talán az ország sok részén ritkaságnak számító – mézzel is jelen vannak sok-sok helyi termelői piacon és vásáron, az Akli Majorban rendszeresen.

Termékeik, a Bakonynektár különlegességei között nézelődve előbukkan a mézontó, ami igazi kuriózum, korábban csak a Hanságban vettették. Az aranyvessző is az, többnyire a Dunántúlon terjeszkedik. A medvehagymások a Bakonyban és a Mecsekben dolgoznak, a gesztenyéért Velemig viszik a kaptárakat, s a tihanyi levendula sincs minden sarkon. Az erdei egyszerűen jó, hogy a hárssal most ne is foglalkozzunk bővebben. S ugye ezek mézek! Nézzük, miért is érdemes fogyasztanunk belőlük?

Mézontófűméz (Facéliaméz): barna színárnyalatú, opálos, nagyon finom aromájú lassan kristályosodó mézfajta. Jótékony hatása szív és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlott.

Aranyvesszőméz (Solidagoméz): sötétebb színű, erős illatú, zamatos fűszeres ízű, kristályosodásra hajlamos méz, mely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő, emésztést elősegítő és görcsoldó hatású.

Erdei virágméz: a hárs elvirágzása után értékes erdei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Hatása összetett, mivel sokféle növény az alapja, de szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik. A virágméz erősíti a szervezet immun (védekező) rendszerét. Színe a benne levő mézek összetételétől függően változó, de általában sötét. Kristályosodásra hajlamos.

mez2xMedvehagymaméz: zöldes barna színű, kellemes fűszeresen édes ízharmóniájú, gyorsan kristályosodó mézkülönlegesség. Vértisztító, méregtelenítő, vírusölő hatása ismert, ajánlott szív- és érrendszeri valamint légzőszervi betegségek estén.

Gesztenyeméz: egészen sötét színű, jellegzetes, enyhén gesztenyevirág illatú méz, kellemes és gyenge, jól kivehető kesernyés utóízzel. Lassan, egyenletesen kristályosodik. Fogyasztása kedvezően hathat a vérszegénység kezelésére, visszérgyulladások ellen is hatékonyan alkalmazható, kimerültség ellen és levertséges esetén is hatásos.

Levendulaméz: borostyánsárga színű, rendkívül kellemes aromájú, lassan kristályosodó méz. Belsőleg vesebajokra, bélférgesség ellen, álmatlanság esetén ajánlható. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően külsőleg nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást. Igazi mézkülönlegesség!

Hársfavirágméz: aranybarna színű, erősen aromás méz. A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással.  A hársméz gátolja az érelmeszesedést, enyhíti a lázas betegségek tüneteit. Köhögés, hörghurut, idegeskedés, álmatlanság esetén is jótékony hatással van a szervezetre, ráadásul görcsoldó hatású.

Aki további részletek érdekelnek, és kíváncsi a hajmáskéri ifjú gazdák tevékenységére, termékeire, kattintson ide, a Bakonynektár weboldalára!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek