Magyarország csodás várai

23 szept. 2013 Lasán Alexandra

Magyarországon számtalan szebbnél-szebb vár áll még ma is. Mi most összegyűjtöttük a leggyönyörűbbeket a műemlékek, valamint a történelem kedvelőinek.

1. Bory-vár
Bory Jenő (1879–1959) építész, szobrász építette feleségének Székesfehérvárott. 1923-tól 40 nyáron át épült a szerelem jelképeként, mellé pedig szemkápráztató virágoskertet telepítettek. Ma múzeum.

boryvar2. Budai Vár
A mai Budai Vár már nem az eredeti, XIV. századi épület. Ennek okai pedig a századok során bekövetkezett ostromokat, háborúkat elkövető ellenséges haderők. 
A Budai Vár 1987 óta a Világörökség része. Ma a város közép- és török kori múltja látható a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán a legdélebbi palotaszárnyban. A keleti szárnyban kapott helyet az Országos Széchényi Könyvtár, a keleti szárnyban pedig a Magyar Nemzeti Galéria.

budaivar3. Diósgyőri vár
A Diósgyőri vár a XIV-XV. században, gótikus stílusban épült, majd királynék jegyajándéka volt századokon át. Nagy Lajos király (1342-1382) korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.
A tágas belső udvar kulturális rendezvények színhelye, és innen juthatunk be a látogatható tornyokba, a Rondellába, illetve le az udvar szintje alatti egykori helyiségekhez. Az odalátogatók egyedi bronz pénzérméket verhetnek maguknak. Pont, mint a régiek.

diosgyorivar4. Drégely vára
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom,
Rá visszasüt a nap, ádáz tusa napja;
Szemközt vele nyájas, szép zöld hegy-orom,
Tetején lobogós hadi kopja” – Arany János: Szondi két apródja részlet

dregelyi var5. Egri vár
Mindenki bizonyára ismeri Gárdonyi Géza: Egri csillagok című könyvét. Az író által meseszerűen megírt történet valós, és itt, ebben a várban zajlott le minden. 

egrivar6. Hollókői vár
Hollókő nevének kialakulásáról szól egy legenda:
A környék területeinek birtokosa, bizonyos Kacsics András egy alkalommal egy nemes ember szépséges leányát rabolta el. Hogy a lány el ne szökhessen, az egyik hegyen várat építtetett, és annak tornyába záratta. A leányzó dajkája azonban, aki boszorkányos praktikák tudója volt, szövetkezett az ördögfiókákkal, és azok éjszakánként holló képében az épülő vár köveit elhordták egy közeli hegy sziklacsúcsára. A fogoly kiszabadult, és közben megépült a sziklacsúcson Hollókő vára.

hollokoivar7. Sárospataki vár
Sárospatak várát több híres nemesi család is birtokolta, többek között a Dobó család (itt volt Balassi Bálint esküvője Dobó István leányával, Krisztinával), a Lorántffyak, majd a Rákóczi család. I. Rákóczi Györgynek itt ajánlották fel az erdélyi fejedelemséget.
A Rákóczi-szabadságharc viszontagságai nem kímélték a várost; hol a kurucok, hol a labancok birtokolták. 1708-ban itt tartották az utolsó kuruc országgyűlést. A város lakói aktív részt vállaltak az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban is.

sarospatakivar8. Siklósi vár

A siklósi vár az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. A ma látható összkép fokozatos és máig tartó fejlődés eredménye. Látványos elemeit még a középkorban rakták le, de a magyar építéstörténet szinte minden korszaka rajta hagyta stiláris bélyegét. A vár több részből áll: az együttes magja a várkastély. A várkastélyt magas várfalak és védőművek, félköríves tornyok és bástyák övezik. A belső vár körül várkerület fekszik. Itt áll az egykori ferences rendház és templom műemléki együttese. A műemléki együtteshez történelmi értékek, érdekességek kapcsolódnak.

siklosivar9. Tatai vár
Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. A tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építette a 1397-1409 között, talán a Lackfi család korábbi erődítménye helyén. A Zsigmond által emelt négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak ma csak déli szárnya, illetve a többi részének feltárt alapfalai láthatóak, látogathatóak.

tataivar10. Visegrádi vár, a Fellegvár
A visegrádi vár a Dunakanyar csodálatosan ívelt, hatalmas zöldellő hegyekkel körülvett természeti környezetében, a Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától le egészen a folyamóriás partjáig húzódik.
Megépítése óta sokszor cserélt gazdát és Buda vára előtt a Visegrádi várat foglalták el, de kevésbé volt számukra fontos, így elhagyták, és Buda ellen keltek.
Az 1960-as évektől indult meg korszerű műemlékvédelmi helyreállítása, melynek munkálatai még sok generációnak adhatnak feladatot.

visegradivar

Forrás: Pozitív Nap

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek