Istentől védett világ: néphagyományok a gyermekáldásról

25 jan. 2013 Merklin Tímea

szuleskonyv1Isteni folyamat - Gyermekáldás, bábaság a magyar néphagyományban címmel jelent meg Bernád Ilona szép fotókkal és igazmondásokkal illusztrált könyve.

Az Erdélyben élő Bernád Ilona több mint ezer nővel, férfival beszélgetett a Kárpát-medencében és Moldvában (ősbábák, szülésznők, gyógyítók; otthon-, szülőotthonban- és szülészeten szült asszonyokkal), akik bizalmukba fogadták, és átadták azt a generációról generációra hordozott tudást, ami az anyasághoz, szülőséghez, életadáshoz fűződő hagyományos és természetes hozzáállást is megmutatja. A könyv mesél az udvarlás, a házasságkötés szokásairól, a családi élet rendjéről, a termékenységi rítusokról a várandósság, vajúdás, szülés, a gyermekágy kérdéseiről, az egészségről, a betegségről, a családi élet szépségeiről és nehézségeiről.

Bernád Ilona a szülésznői hivatását gyakorolván  ismerte fel, hogy  össze kellene gyűjteni néphagyományunkat a bábaság terén. 1978-tól dolgozott az egészségügyben, és sokszor látta, hogy a fürdővízzel együtt kiöntötték a gyermeket is. A szüléssel kapcsolatos tudás ugyanakkor a kultúra része volt, mindenkié, de főleg az asszonyoké. Ez a tudás lassan elkopik a társadalom és az életmód változása miatt, sokszor félre is értelmezik,  lebecsülik a népi gyógyászatot, bábaságot.

szuleskonyvBernád Ilona  a könyvét két éven át írta, szerkesztette. Kirajzolódik benne a gyermekszülés spirituális, lelki oldala, a Boldogasszony (Babba Mária), Szűz Mária tisztelet, a tisztaszoba, a tér védelme, ahol a születés történt. A tisztasági szempontok, a testhelyzetek, a hő, a kéz, a vászon, a rázatás, a cseber, a szülőszék, a jó szándék, a szeretet, a segítőkészség, és az a lelki-mentális-szellemi háló, amelyet az imádkozó szülő asszony és imádkozó asszonytársai hoztak létre. A guggolva, ülve, járkálva, kapaszkodva, támaszkodva, térden, négykézláb vajúdás, az  aktív testhelyzetekben (gátvédő) szülés, de sikerült felgyűjteni a szakrális szempontokat is: Bódoganya oszlopa, tűz mellett, küszöbön, mestergerenda alatt és folyóban, patakban szülés.

Szülésznőként számára is élmény volt megtudni, hogyan oldották meg a szülés alatt beállt rendellenességeket, nehézségeket. A gyűjtés során felismerte, hogy a módosult tudatállapot, vagyis az  imádságos állapot nemcsak népi orvoslásunknál és az öngyógyításnál segítség, hanem a szülésnél is a legnagyobb biztonság. Szükséges a félelemnélküliség,  az ősbizalom,  a szeretet létrehozására. A   gyermekszületés isteni folyamat, hagyni kell, hogy a természet tegye a dolgát. Ezt csak hittel, bizalommal, ellazult állapotban lehet. Sok asszony beszámol arról, hogy együtt tudott működni szülésnél a természettel. Érdemes a felhalmozott tapasztalatokból erőt meríteni, ismereteket szerezni.

Bernád Ilona azt reméli, könyvével hozzájárul ahhoz, hogy egyre több lány megérti és elfogadja azt a tényt, hogy a szülés élettani folyamat, s mint ilyen, Istentől védett, a világ legtermészetesebb dolga, az anyaságba, a nőiességbe való legmélyebb beavatás, és a legcsodálatosabb teremtő folyamat.

Forrás: zaol.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek