Irodaházakban kínál termelői árut a mozgó piac

23 jún. 2014 Vaskor István

Idén márciusban debütált a Mozgó Piac Program, mely a szervezők szándékai szerint újabb fővárosi irodaházakban jelenne meg a vidéki termelők áruival.

 

mozgopiac1

 

A bemutatkozás óta több helyszínre is „kivonult” a mozgó termelői piac, melyhez termelőként, illetve irodaházként is folyamatosan lehet csatlakozni.

 

A program vevőnek és árusítónak is kiváló lehetőség. A nem helyhez kötött, azaz mozgó piac igény szerint néhány órára települ ki irodaházakba és székházakba, így a megtermelt portéka értékesítése nem a szokásos hétvégi napokra korlátozódik, hanem eloszlik a hét folyamán. Az irodában dolgozó elfoglalt emberek – a munkáltató támogatásával – megismerkedhetnek a termelőkkel, és munkahelyükön vásárolhatnak, az egyébként döntően munkaidőben nyitva tartó piacokon elérhető termelői árut. Egy cigi szünet helyett néhány perces, kötetlen és egészséges gasztronómiai kikapcsolódást is nyújthat az irodaházi piac.

 

mozgopiac2

 

A program egyben társadalmi felelősségvállalás is. A nagyvárosok közelében élő termelők mozgó piaci árusításával is erősödik a helyben maradás, csökkennek a költségek, erősödik a közösségi összetartozás, elérhetővé és kóstolhatóvá válnak az egészségesebb és magasabb minőséget képviselő termékek.

 

A programot meghirdető szervezők hangsúlyozzák: az irodaházakba kitelepülő mozgó termelői piacon nem külföldi cégek által beutaztatott árut veszünk, hanem minőségi  terméket, ráadásul a vásárló ily módon is támogatja a hazai kis- és őstermelőket, a falusi gazdaságokat. A vevő személyesen megismeri a gazdát, kialakulhat a bizalom és a kereslet irányította kínálat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek