Év fája 2015: elindult a szavazás, 15 fa várja a voksokat

07 szept. 2015 Administrator

Hétfőtől október 18-ig lehet szavazni az Év fájára, amelyet ebben az évben is 15 fa közül választhatnak ki online a szavazók.

 

 

A versenyre májusban több mint 60 olyan fát neveztek szerte az országból, amelyeknek története van. Ezek közül került ki az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrizése alapján az a tizenöt, amelyek története legjobban kifejezte a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett fa iránt - írja a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Ennek alapján ebben az évben a balkányi mamut, az ácsi Mesefa, a komlói öreg tölgy, egy békési óvoda fája, a körbeépített győri vadgesztenyefa, a böhönyei óriás makkfa, a deszki "Marosi Matuzsálem", a nyergesi vadkörtefa, a kápolnai három hársak, Bátaszék legöregebb fája, a kóspallagi tűzoltófa, a hédervári Árpád-tölgy, az újpalotai fehér fűz, a védett keleti platánfa és a somogysárdi ginkgo biloba várja a szavazatokat a verseny weboldalán.

 

 

Az alapítvány a hat éve zajló versennyel a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet. A megmérettetésen három díjat osztanak ki: az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős fa címet a zsűri osztja ki, valamint még egy fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. Hős fa az lehet, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek.

 

 

A szavazást október 18-án vasárnap éjfélkor zárja az Ökotárs, a végeredményt ezt követően a hivatalos díjátadó alkalmával teszi közzé.

 

A hazai Év fája részt vesz a jövő év elején rendezett európai versenyben is, amelynek győztese az Európai év fája címet nyeri el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek