Ilyet ritkán látni - Tanya a gyárépület tetején

09 márc. 2015 Tartalomszerkesztő

Tízezer négyzetméteres farmot üzemeltetnek egy ajtógyár tetején a délnyugat-kínai Csungking egyik ipartelepén – számolt be ezúttal pozitív példaként a kísérletről a kínai média.

kinaAz üzemcsarnok lapos tetején repce is virágzik, de főleg zöldségek zöldellnek, a ketrecekben tyúkok kotkodácsolnak, egy tóban halak úsznak. A libák és kecskék mellett néhány páva is színesíti a mini mintagazdaságot. A jól elkülönített kertek között betonutak vezetnek, amelyen – ha szükség van rá – egy kis traktor is kényelmesen elfér. Lu Hsziao-csing, a gyár munkatársa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, úgy vélik, az ötlet bevált, a farmon – amellyel az amúgy kihasználatlan területet hasznosítják – alkalmazottaik dolgoznak önkéntesként.

 

A terményeken, zöldségeken, gyümölcsökön is ők osztoznak

A felvetést azért is támogatták, mert a térségben az egyre gyorsabb ütemű urbanizáció következtében mind inkább fogyóban a megművelhető terület. Azt is megjegyezte, hogy a tető jól szigetelt, nem tartanak attól, hogy a kis csatornák, tavak vagy az öntözés révén beáznának.

 

A tetők beépítése korábban internetezők “leleplezései” folytán népszerű témája volt a kínai közösségi médiának. Több látványos kísérletről, köztük sziklakertbe épített templomról jelentek meg fényképes, videós beszámolók, s csaknem mindig az derült ki, hogy illegális, engedély nélküli építkezésekről volt szó.

A Hszinhua beszámolója szerint a fővárosi tetőtéri tereprendezés szövetsége úgy tudja, hogy két évvel ezelőtt Pekingben már 1,2 millió négyzetméterre volt tehető az épületek “zöld tetejének” összalapterülete.

{youtube width="570" height="428"}InuhU28lQcI{/youtube}

Forrás:lájk

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek