Tulipános kenyértől az ördögszekérig

23 jan. 2015 Papp András

Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére Pécsen erre is van megoldás.

kemence9A Kemencés a város egyetlen kézműves pékműhelye, ahol fantasztikus cipók és kenyerek készülnek.

Nyírő Tamás, aki nem mellesleg Kovácsszénája alpolgármestere, két társával nemrég nyitotta meg kis pékműhelyét az Ágoston téren. A Kemencés névre hallgató, hangulatosan berendezett kedves kis műhelyben tényleg igazi kemencében sülnek a cipók.

„Ez egy kézműves pékműhely és fazekas bemutatóterem egyben, hiszen az egyik társam, Schulteisz Ákos fazekasmester” – mutatja be az üzletet Tamás.

Ez egy olyan pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

A felaprított fával fűtöm fel a kemencét, és ameddig az melegszik, addig kézzel megdagasztom a mesterséges adalékanyagok nélküli tésztát, amiben kizárólag teljes kiőrlésű liszt van, majd kisütöm. Erre valóban azt lehet mondani, hogy a végeredmény kézműves kenyér, hiszen egyetlen munkafolyamat sincs gépesítve. Még a liszt készítése sem.

kemence6

Egy helyi kistermelőtől szerezzük be a jó minőségű kenyérgabonát, amit itt helyben őrlünk meg.”

kemence10

A Kemencés legismertebb terméke a tulipános kenyér, amivel piacokon, kézműves vásárokon és a vásárcsarnokban is lehet találkozni, kelendő portéka, sokan viszik. Ugyancsak ismert csemegéjük a “paraszt maffin”, amiből például a Fishing on Orfűn nem lehetett annyit készíteni, hogy elég legyen.

 

A nemrég nyílt Streat-be is ők szállítják a hamburger bucikat. „Most van egy ördögkerék nevű finomságunk is, ami egy töltött kenyérlepény” – avat be minket az újdonságokba Tamás. Arra a kérdésre, hogy miért vágott bele a házi kenyérsütésbe, olyan kézenfekvő választ ad, ami mindannyiunk tapasztalatából táplálkozik.

„Meguntuk a bolti kenyeret."

Amit manapság kenyérnek neveznek, az elfogadhatatlan. Amit az áruházláncok árulnak, az olyan silány, hogy az valami borzalom. Jó kenyeret akartunk enni, amihez csak úgy tudtunk hozzájutni, ha elkészítjük magunknak. Innen indult az egész.” A Kemencésben jelenleg napi 15-20 kenyér készül. „Ami megsül, az mind gazdára is talál, és szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések.” Tamás elmondása szerint a mostani infrastruktúrájukkal este 8-tól reggel 8-ig kb. 100 cipót tudnának elkészíteni.

Megmutatni és tanítani a jót

kemence2A Kemencésben szívesen látják a gyerekeket is, akik bekapcsolódhatnak a kenyérkészítés munkálataiba. Az itt töltött idő nem csak valódi élményt, de tudást és értéket ad.

 

Ha a környezetetekben tudtok hasonló jóságokról, akkor írjátok meg nekünk: http://goo.gl/kQeBKK

Forrás:MadeinPécs

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek