Gazdálkodni vágyók figyelem! Milliókat kaphatnak a tanyára költözők

19 jan. 2015 Adminisztrator

Azok is pályázhatnak, akik már meglévő gazdaságukat fejlesztenék. 

tanya

Az idén nagyobb lendületet kaphat az Alföldön a 2011-ben beindított tanyafejlesztési program, miután a költségvetésben 1,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az elmúlt évi 300 millió forintnak a többszörösét – mondták el a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) az MTI-nek.

Hét megye 724 települését  érintő  program

Várhatóan áprilistól lehet majd pályázni, és előreláthatóan 150 tanya kaphat akár milliós  támogatást.

A támogatás egyebek mellett a gazdálkodáshoz szükséges gépek beszerzésére, az őshonos jószágokból álló állatállomány gyarapítására, az adott tájra jellemző növények vetőmagjának beszerzésére, gyümölcsfák telepítésére  terjed ki. A pályázatok odaítélésénél  ugyancsak jó esélyük lehet a kis- és mikrogazdaságok megerősödését célzó energetikai korszerűsítésre törekvő és a biogazdálkodást választó gazdáknak.

 

A tanyafejlesztés fokozott figyelmet érdemel,  mert e sajátos létforma társadalomföldrajzi, tájképi különlegessége révén része a magyar nemzeti örökségnek, a nemzeti vidékstratégia  kiemelt eleme – jegyezték meg.  Hozzávetőleg 300-400 ezren élnek tanyasi környezetben és a nehéz  körülmények miatt az elmúlt évtizedekben sokan elvándoroltak, a városokban, falvakban keresték a boldogulást. Kedvező ugyanakkor, hogy az elvándorlási folyamat megfordult, egyre több, önálló életvitelre, önellátásra  törekvő fiatal költözik tanyára, elsősorban Szeged, Csongrád és Nagykőrös közelében – ismertette a minisztérium.

 

A tanyafejlesztési program megvalósítására eddig 6 milliárd forint támogatás jutott, felhasználásával növekedett a megművelt terület nagysága, gyarapodott az állatlétszám, több tanyasi hűtőházat, tej- és sajtüzemet létesítettek, földutakat korszerűsítettek, több száz tanyán bevezették az  elektromos áramot és kiépült a tanyagondnoki szolgálat. Hozzávetőleg 700 tanyán vált komfortosabbá az élet – hangsúlyozta a tárca.

Példaként felsorolták, hogy néhány helyen, például a Kunfehértó közelében álló Szalai tanyán, a Mezőtúr melletti Moga tanyán és a Kiskunhalashoz tartozó Pajor tanyán akár mintaként szolgáló, a legkorszerűbb technikával felszerelt fóliás zöldségtermesztés, sajtüzem, szarvasmarha tartás valósult meg.

Tanyasi Termék védjegy elterjesztése

A tárca az idei egyik legfontosabb feladatnak a Tanyasi Termék védjegy elterjesztését nevezte.  A védjegy olyan termékekre kerülhet, amelyek garantáltan jó minőségű, helyben készült, az egészséges élelmiszerek választéka bővítését  szolgáló különlegességek és rövid úton, a kereskedelmi lánc kiiktatásával kerülhetnek a vásárlókhoz.  A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Alföldi tanyafejlesztési programot a következő években kiterjesztik más, főként dunántúli régiókra is, így például a kisalföldi, őrségi tanyák is megerősödhetnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

További információt várhatóan a pályázatíró cégek is nyújtanak. A pályázatmenedzser.hu portálra feliratkozókat hírlevelekben tájékoztatják a legfrissebb pályázati lehetőségekről és a feltételekről.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek