Karácsony a világ körül: Kanada

10 dec. 2014 Administrator

Kanada hatalmas ország, ahol nagyon sok etnikum él, így a karácsonyi szokások tekintetében is legalább ilyen kulturális sokszínűség mutatkozik meg.

Még a tősgyökeres kanadaiaknak is gyakran vannak francia, német, angol, ír vagy skót felmenőik, így a karácsonyi hagyományok számtalan hatás nyomán alakultak ki.

Általános elmondható, hogy a gyerekek a Télapóban hisznek, és mindenki büszkén hirdeti, hogy Kanada a Télapó hazája. Az ország egyes részein az év 365 napján ünneplik a karácsonyt, még városoknak is ünnepi neveik vannak.

Kanadai önkéntesek évente 200 ezer órát töltenek azzal, hogy segítenek a Télapónak megválaszolni az összes levelet, melyet a gyerekek küldenek, a világ minden pontjáról.

kanada1

Kanadai karácsonyi hagyományok

A keleten található tartomány, Új-Skócia egyik nagyon szép és régi hagyománya, hogy a legnagyobb és legszebb fenyőfát küldik Bostonba, köszönetként a Halifax robbanásban nyújtott amerikai segítségért. A bostoni lakosok nagyra értékelik ezt és roppantul szeretik is ezt a hagyományt, mely szerint a főtéren felállított fa égőinek meggyújtásával kezdődik a karácsonyi időszak.

Szintén egy itteni tradíció szerint a karácsonyi időszak 12 napján (december 26. és január 6. között) maszkot viselő emberek kis csoportja énekelve, csengőt rázva és zajt csapva járja végig a szomszédságot, cukorkákat és más finomságot kéregetve. Ha a házigazda nem találja ki, kit rejt a maszk, csatlakoznia kell a csapathoz. Ez a szokás nagy népszerűségnek örvend a felnőttek körében. Néhány tartományban azonban tiltott ez a tevékenység, mert koldulásnak minősül.

Sinck Tuck az eszkimók ünnepi fesztiválja, ami tulajdonképpen egy táncos-ajándékozós parti. A Labrador-félszigeten a nyári betakarításból eltett tarlórépát adják a gyerekeknek, melybe lyukat vájnak és gyertyát illesztenek.

kanada2

Karácsonyi ételek

  • Ragout aux pattes de cochons – hagyományos sertés ragu
  • Barley Candy – édesség, vagyis nyalóka, ami Télapót, fenyőfát, rénszarvast, hóembert vagy más karácsonyi szimbólumot formáz
  • Chicken Bones – nagyon édes, fahéjízű rózsaszín cukorka, belsejében finom krémcsokoládé van, ami a szájban olvadó külső cukorréteg elolvadása után ehető.
  • Taffy – puha, rágható cukorka

kanada

Az ünnep

A képeslapküldés Kanadában is nagyon népszerű. Északon az egyedülálló nők védőszentje, Szent Katalin tiszteletére úgynevezett Taffy Pull szingli partikat tartanak.

Nagyon sok kanadai család süteménykészítő bulikat rendez. A megsütött süteményeket aztán a családtagok egymás közt kicserélik, így a karácsonyi időszak alatt mindenki számtalan finomságot kóstolhat.

Labrador városban minden évben versenyt rendeznek, kinek a legszebb a karácsonyi világítása. Gyakran nemcsak a házakat öltöztetik ünnepi fényárba, hanem jégszobrokat is hoznak a kertbe. Persze ott nem probléma havat és jeget találni, ahol évente 3,5-4 méter hó esik.

Quebec tartományban az ünnep elmúltával, január 6-án rendezik a La Fete du Roi ünnepét. Süteményt sütnek, melyek közül valamelyik közepébe babot tesznek. Aki megtalálja a babot, ő lesz a király vagy a királynő. Ez hasonló a Spanyolországban elterjedt szokáshoz.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek