Legendavadászat Háromszéken

25 nov. 2014 Bús Ildikó

Gyerekek bevonásával háromszéki legendákat „vadászik” a Székelyföldi Legendárium. A legendák bekerülnek a Legendás Székely Várak könyvmellékletbe.  

legendaszekely1Felhívással fordul Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája a háromszéki gyerekekhez, ugyanis keresik a Szacsva és Lisznyó várának legendáját – írta a Székelyon.ro. A két vár története kimaradt a Legendáriumból, most viszont bekerülne a 45 vár történetét tartalmazó Legendárium mellékletbe. „Ezeket a mondákat azért gyűjtjük, mert Gyöngyössy János történeti grafikussal éppen egy Legendárium mellékletet készítünk, melyben 45 székely várat mutatunk meg axonometrikus rajzok formájában. Ez a melléklet azért jött létre, hogy a Legendáriumban szereplő

mesebeli várak korhű másait

is megmutassuk. Négy várnak hiányzott a mondája, ezért „vadászatra” indultunk azokkal a gyerekekkel, akikért készült a Legendárium” – mondta el Fazakas.

Háromszéken, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai, a szacsvai Antos János Általános Iskola, valamint a lisznyói Tatrangi Sándor Általános Iskola diákjai segítik a gyűjtést, a legügyesebbek pedig nagy értékű Legendárium csomagot kapnak majd ajándékba. A legendákat november végéig kell átadni az iskolák tanítóinak. Az ötletgazda elmondta: tapasztalataik szerint a gyerekek nagyon szeretik a Legendáriumot, sok székelyföldi család kiskönyvtárának része a könyv, de a többi oktató jellegű kiegészítő játékot is keresik.

legendaszekely2Fazakas Szabolcs azt is elárulta, hogy már készül a Rétyi Nyír című rajzfilm, melynek munkálatait öt hónapja kezdték meg. A rajzfilm forgatókönyvét a sepsiszentgyörgyi származású Kudelász Nóbel írta három monda összehangolásával. Az egyik szereplő Csetlik figuráját a szintén sepsiszentgyörgyi Kónya Albert Attila tervezte. A történet szerint a Rétyi Nyír tündéreit az Óriáspince-tetőn és a Szacsva várában tanyázó óriások próbálják meg elrabolni. A közeli

Fergettyű várban megmenekülnek a tündérek,

akiknek segítségére van Zete, aki a rajzfilmsorozat minden epizódban megjelenő főhőse. Az óriásoknak pedig Csetlik segít.

A tervek szerint a rajzfilmet bemutatnák a Rétyi Nyírben és a Székely Vágtán is, amennyiben pedig korábban elkészül, akkor a jövő évi Szent György Napokon is.

Közben a csíkcsicsói önkormányzat és a helyi Kájoni János Általános Iskola is – a Székelyföldi Legendárium készítőinek támogatásával – mondakereső versenyt hirdetett a helybéli gyerekeknek, mivel hiányzott a Székelyföldi Legendáriumból a csicsói vár mondája.

legendaszekely3A felhívásra összesen 18 gyerek válaszolt, ők nagyszülőktől, ismerősöktől, szüleiktől érdeklődtek, néhányan a világhálón és könyvekben is kutakodtak a vár története után. A beérkezett mondák közül végül a Balla Blanka VI. B osztályos tanuló által beküldött mondát használja majd a Székelyföldi Legendárium csapata a tervezett Székely várak című könyvben – mondta Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája.

„Néhány gyerek Szabó Kálmán bácsit meséltette, illetve a szülők és nagyszülők is meséltek. Több történet három testvérre utal, akik közül az egyiket Csicsónak hívták, ő volt a vár ura.

Csicsó apja tündér is volt, és két bátyjával a Hargitán éltek.

Csicsó végül elvette feleségül az ember lányát és ekkor építették a csíkcsicsói várat. Még olyan változat is érkezett, miszerint nyári éjszakákon tündérek ülnek a várfalon és lábukat az Oltban mossák, és Csicsónak óriások meg tündérek segítettek várat építeni” – összegzett Fazakas Szabolcs.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek