Dömötör napja: kemény telet hozhat a hideg szél

24 okt. 2014 Tánczos Erzsébet

Október 26-a Dömötör napja. E napon a hideg szél  kemény telet hoz a népi megfigyelés szerint, úgyhogy figyeljünk mi is – és szurkoljunk a jó időért.

domotor1„Neki minden nap Dömötör napja vagyon”, tartja a szólás, na de mit is jelent ez? Arra is mondják, akinek bizonytalan a sorsa, de arra is áll, aki részeges. A „Dömötör juhászt táncoltat” azt jelenti, hogy ilyenkor lehet mulatozni, de az elveszett jószág miatt „megtáncoltatott” juhászra is utal. A  „Dömötör juhászt táncoltat” szólást  néhol úgy magyarázzák, hogy ilyenkor már nem lehet hosszan a szabadban lenni, mert kilel a hideg. A magyar nyelvterület különböző részein,  és persze az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és  sereghajtóként Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

Pásztorok patrónusa

Azt is mondják, hogy a Vasas Szent Péter napján kiűzött patkányok Dömötör napján  elfoglalják el a házat, behúzódnak a közelgő hideg elől.

Szent Dömötör avagy Demeter a pásztorok patrónusa volt. A  IV. században élt,  s a keresztényüldözések idején katonatisztként október 26-án vértanúként halt meg,  mivel a pogány istenek tiszteletét megtagadta.

Tiszteletének hazai terjedését az is elősegítette, hogy a későbbi magyar föld szülte, legalább is az  Érdy-kódexben ez található: "Dicsőséges Szent Dömötör mártír, mint írásban találjok támada ezen Magyarországból, Szerémségnek tartományából és azon várasban születék, kit annak utána az ő szent nevére nevezének, kinek Száva Szent Demeter neve. Kinek ő szülei nagy jeles nemes nemből valának."

Csodatévő Dömötör

A jámbor néphit olyan csodatevő erőt tulajdonított Dömötörnek, hogy az oltalma alatt álló várost személyesen is, fehér lován ülve, olykor mennyei sereg élén, megvédi az ellenség támadásaitól. Ez a mi magyar Szent László-mondakörünkre is emlékeztető hiedelem a környező népek, így a bolgárok között is elterjedt. Ha föltételezésünk helyes és a szegedi Dömötör-kultusz csakugyan egyidős volna a temesközi bolgár uralommal, akkor jogosan gondolhatunk arra, hogy nem véletlenül választották a védelmi és kereskedelmi szempontból annyira fontos hely védőszentjéül éppen Dömötört: fő hivatása az ellenség megfélemlítése és távoltartása volt.

A juhászok védőszentje

Hogyan lett  s mikor Dömötör a hazai juhászok védőszentje, nem tudható, de tisztelete vetekszik Vendel, György és Mihály tiszteletével.

Dömötör napját juhászújévnek is nevezték,  mivel sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.

Több napon át tartó mulatságokat rendeztek, ebben élen járt Szeged városa, mert ott a belvárosi templom védőszentjét is ekkor ünnepelték.  Az ünnepet Szegeden mindenesetre különös ünnepélyességgel ülték meg: a  szegedi dömötörözés, vagyis a juhoknak a legelőről való behajtása után tartott pásztoráldomás a palánki templom búcsúnapjával is összefüggött. A pusztai juhászok, pásztorok zászló alatt vonultak a búcsúra. A zászlóvivő után jöttek a tanyai kapitányok, öreg gazdák. Utánuk felbokrétázott juhászlegények terelgették az ajándék fehér bárányokat, a menyecskék pedig ropogósra sült fonatos kalácsot és szőlőt hoztak. A menetben a juhászok többi hozzátartozói is részt vettek.

{youtube width="570" height="428"}ie1h5cmFF8w{/youtube}

A Dömötör-templom előtt a céhek várakoztak zászlóikkal. Amikor a pásztorok menetét meglátták, a templom küszöbén álló főbíró címeres botjával – amelyre az Isten Báránya is rá volt faragva – jelt adott és megindult a magisztrátussal együtt a puszták népe felé. A zászlóvivő tanyai kapitányt megölelte, majd megfordulva, a pásztorokat a templom felé vezette. A plébános teljes díszben, fényes segédlettel, baldachin alatt várta őket. Amikor a menet a küszöbhöz ért, a plébános éneklésbe kezdett. A nép maga is énekelt, miközben bevonultak a templomba.

Mulatságok „dömötörhéten”

A mise és prédikáció után a plébános átvette a juhászok ajándékát, a bárányokat. A juhászok a plébánia udvarán megfőzték a birkapaprikást, a juhásznék rétest és bélest tálaltak. Ebéd után  dudaszó mellett táncra pördült mindenki, olykor még a papság is.

juhi2Ezzel a vidám ünnepséggel függ nyilván össze a Dugonics-följegyezte szólás is: neki mindennap Dömötör napja vagyon, vagyis mindig részeg. A búcsú költségeihez Szeged városa is hozzájárult.

Hortobágy környékén  az uradalmi pásztorok és a paraszti legelőtársaságok rendeztek Dömötör-napi mulatságokat. A juhászok elszámolását bezáró mulatságát  sok néven nevezték, juhászbálnak, juhásztornak, juhtornak, juhdérmációnak és dömötörözésnek is hívták. Gyakran  egy álló hétig tartott a mulatság, ezt dömötörhétnek  neveztek.

A Dömötör-napi ünnepségek  lassan vesztettek jelentőségükből, s ezzel  párhuzamosan a Szent Mihály-nap szerepe megnőtt. Az elmúlt évtizedekben Szent Dömötör napján állatvásárokat tartanak.

Forrás: itt, itt és itt

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek