Szerencsés lehet, aki farkassal találkozik

16 okt. 2014 Administrator

Az az erdőn járó turista, aki farkassal találkozik, tekintse azt kitüntetett szerencsének, és próbáljon meg készíteni az állatról egy fotót.

farkas3Ezt mondta Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park zoológiai szakreferense, akivel abból az apropóból beszélgetett a mon.hu munkatársa, hogy híre jött: az Északerdő Zrt. munkatársai az utóbbi időben egyre gyakrabban látnak a Zemplénben is farkasnyomot, illetve az állat táplálkozásának jeleit.

Szabó Ádám elmondta, főleg a téli időszakban látszanak jól ezek, s mivel a farkas rejtőzködő életmódot folytat, magával az állattal alig lehet találkozni. Ha valaki mégis összefut az egyébként emberkerülő állattal, nincs oka félelemre, mert egészséges farkas bizonyíthatóan az elmúlt 200 évben Európában nem támadt emberre. A farkas főleg a csülkös nagyvad-állományra jelenthet veszélyt, amit a vadászok értékelhetnek akár úgy is, hogy vadászatával a ragadozó kárt okoz, ám Szabó Ádám szerint az állat által elfogyasztott vadmennyiség jelentősen nem apasztja a vadászterületeket.

A farkassal összefutó turistának egyébként jó, ha 1-2 másodperc rendelkezésére áll élete fotójának elkészítésére, mert a farkas elmenekül – tette hozzá a szakreferens, aki hangsúlyozta: egyvalamit semmi esetre se tegyünk, ne bántsuk az állatot, mert hazánkban fokozottan védett. Hogy pontosan hány példány élhet a zempléni erdőkben és az Aggteleki-karszton, a szakember sem tudta megbecsülni, ami egyelőre biztosnak látszik, hogy egy-egy családról lehet szó.

farkas2Az erdészek beszámolója szerint TelkibányaGönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, valamint egy-egy zsákmányának maradványait, ezért mi is ebben a térségben érdeklődtünk telefonon, találkoztak-e olvasóink az „ordassal”.

Juhász István rendszeresen járja a Zempléni erdőket, tapasztalt turistának számít. Mint elmondta, csak hallotta a farkas hírét, de sem a nyomával, sem magával az állattal nem találkozott, de nem is tart tőle, hogy összefutnak az erdőben, mert a farkas hallása, szaglása lényegesen jobb, mint az emberé, így hamarabb tudja, ha turista jár a birtokán, mint maga az ember érzékelné, hogy farkas van a közelében. „Az erdőben mi különben is csak vendégek vagyunk, ez az ő otthona, ezért szerintem mindenkinek illik kirándulás, túrázás közben is úgy viselkednie, mint ahogy vendégségben szokott”, tette hozzá.

Forrás

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek