Hígulhat-e a végtelenségig a hungarikumok köre?

29 szept. 2014 Vaskor István

Felhígulhat-e a hungarikumok köre, azaz előbb utóbb annyi lesz belőlük, hogy esetleg veszítenek elismertségükből a ma még nagy becsben tartott értékek?

akachung1A kérdés egyre többször felvetődik. Amikor újabb és újabb javaslatok látnak napvilágot, sokan alkotnak véleményt arról, meddig bővíthető vajon a kör? Tudjuk: gyakorlatilag a végtelenségig, így pedig könnyen leértékelődhet a hungarikum értelmezése, elfogadottsága. Ha ugyanis Magyarországon minden ikszedik tárgy, személy stb. hungarikum lesz, ki hisz majd a feltételeknek, a szlogennek?

A szlogen ismert: a hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott.

Negyvenegy van már belőlük, és számuk lendületesen gyarapodik. A makói hagymától Puskás Ferenc életművéig, a csabai kolbásztól a 100 Tagú Cigányzenekarig széles a skála. Hogy kinek mi és melyik a hungarikum, az egyéni megközelítés kérdése, miként kérdés az is, vajon mikor bővül újabbakkal a hungarikumok köre?

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a napokban Kunmadarason a következőket mondta:

- Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi.

Valahogy kicseng a mondottakból, hogy lesz itt hamarosan kunmadarasi hungarikum.

Talán az sem lesz sokáig kérdés, hogy a bajai halászlé hungarikum lesz-e, mert az már ott kopogtat a hungarikumok előszobájában, a magyar értéktárban. Ahhoz sem kell jósnak lenni, hogy Debrecen város közgyűlésének minapi bejelentése, miszerint támogatják a méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánítását – nem marad sokáig az álom szintjén.

halaszleNem vitatva a csúcsteljesítményeket és az egyediséget, az eddigi hungarikumok kiválóságát, valamint a finom bajai halászlé és a debreceni páros kolbász ízvilágát, a kérdés ezek ismeretében továbbra is fennáll: hígulhat-e a végtelenségig a hungarikumok listája?

A minap hangzott el, hogy az iskolai mindennapos testnevelés is már-már hungarikum, így a teljesség igénye nélkül e sorok írójának is lenne néhány őszinte javaslata a hungarikum cím elnyerésére.

Hirtelenjében legyen például hungarikum a palócleves, Albert Flórián életműve, a szentesi paprika, a Magyar Ízek Vására, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, a hévízi tó, Szentgyörgyi Albert életműve és a Magyar Dal Napja is.

Önnek is van javaslata? Írja meg nekünk! Köszönjük.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek