A fa, amely negyvenféle gyümölcsöt terem

20 aug. 2014 Vaskor Máté

A borászok körében jól elhíresült oltási technika sosem látott magasságokba emelkedett. Ma már létezik olyan fa, amely negyven féle gyümölcsöt terem.

Tree-for-web-rect-989x700"Fát gyümölcséről ismered meg" - olvasható Szent Máté Evangéliumában a bölcsesség. Sok hívő valószínűleg ellenzi Sam Van Aken amerikai szobrász cselekedetét, aki egy fát negyven másikkal oltott be, így egy ágán megtalálható az őszibarack, a szilva és a nektarin is.

A technika évtizedek óta ismert, de ilyen magasságokba még soha nem jutott el. A gyümölcsfák átoltása lehet teljes vagy részleges. Teljes átoltáskor a rövid csonkra metszett vázágakba, vagy fiatalabb fa esetében (idejében észrevett rossz fajtaválasztás esetén) a törzsbe helyezzük az oltócsapot. Az utóbbi esetben a fa koronáját újból ki kell alakítani, így a termőre fordulás a 3-4. évben várható, míg a vázágakba oltáskor az ágak helyzetén ugyan nem sokat tudunk változtatni, de egy évvel korábban szedhetjük az új fajta termését.

A munka régóta folyamatban van, Sam Van Aken kilenc éve dolgozik ugyanazon a fán, melyet a 2001. szeptember 11.-i terrortámádás áldozatainak emlékéül ültettek a Syracuse Egyetem diákjai - írja a Le Monde.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek