Műholdas jeladót kapott Picur, az árván maradt nagyhalászi gólyafióka

15 júl. 2014 Vaskor István

Rendhagyó helyen, egy rimóci gólyafészek alatt tartott „látványos” sajtótájékoztatót kedden a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány.

GOLYA2romocA Nógrád megyei faluban, a  Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott Északi gólyahír program keretében – melyet a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen bonyolít le – került sor a tavasszal félárván maradt egyik nagyhalászi gólyafióka, a Picur névre keresztelt madár műholdas jeladóval történő ellátására.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az internetes webkamera segítségével már évekkel ezelőtt világhírűvé vált a nagyhalászi gólyafészek – mondta a tájékoztatón Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa. – A egyik szülőmadár idén tavasszal áramütés következtében elpusztult, s az akkor néhány napos kimentettük. Azok nevelésében a Nyíregyházi Állatpark és a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomása segített.

Hogyan kerültek az árván maradt nagyhalászi kisgólyák Nógrád megyébe?
-Júniusban az Északi gólyahír program keretében Nógrád megyében már javában tartott a gólyagyűrűzés. Munkatársaimmal úgy döntöttünk, megpróbálják adoptáltatni az árván maradt kisgólyákat. A négy nagyhalászi fiókának Balassagyarmaton és Rimócon egy-egy, Ludányhalásziban két ideális fészket választottunk ki. Picur így került Rimócra. Az itteni fészekben – és a másik háromnál is – az öreg gólyapár elfogadta az elárvult fiókákat, és mostohatestvéreikkel együtt gondozta, etette őket.

- Ma nagyon sok madárbarát aggódik a nagyhalászi kisgólyák sorsáért. Minden bizonnyal Picur életét is figyelik majd: a műholdas jeladónak köszönhetően a fióka sorsa a kirepülés után is követhető lesz.

- A kis gólya eddigi sorsa és a kirepülés utáni élete bemutatja a gólyák életét és a gólyavédelem fontosságát – említette Frenyó Gábor, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány elnöke. – A fiatal gólyákra egyébként nagyon sok veszély leselkedik. Mi is feltettük a kérdést: vajon Picur sikeresen kirepül a fészekből, elvonul és visszatér-e majd?

A sajtótájékoztatón Papp Ferenc elmondta: az ÉszakiGólyahír projekt keretében gyakorlatilag befejeződött a gólyagyűrűzés Nógrád megyében. A program keretében idén 150-nél több kisgólyát jelöltek meg, a továbbiakban még néhány, a szokásosnál későbbi időben kikelt fiókára vár ez a „sors”.

GOLYAromoc1A műholdas jeladó felszereléséről a szakemberek elmondták: madárra először 1908-ban helyeztek el ilyet. 2012-től összesen 24 gólyára került fel hazánkbn a PPS-GMS alapú, mellesleg nem olcsó szerkezet, mely SMS-ben ad jeleket, azaz „tudatja”, merre is jár a gólya világban.

Elhangzott: a múlt hét viharos időjárása Nógrád megyében több problémát is okozott. Két öreg gólya áramütés következtében elpusztult, két gólyát pedig sérülés miatt a Budapesti Állatkertbe szállítottak rehabilitációs kezelésre.

A jelölt gólyákat a fészekből történő kirepülés után bárki nyomon követheti www.satellitetracking.eu honlapon, ahol jelenleg is több jeladós gólya mozgása figyelhető meg.
 A nagyhalászi gólyamentésről itt tájékozódhat:  http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/2014/05/golyamentes-nagyhalaszban-egy-szomoru.html

A rimóci gólyafészek életét és benne Picurt webkamera segítségével is meg lehet figyelni itt:  http://golya.mme.hu/golyakamera/rimocstream/

Fotók: Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek