Miért jönnek a medvék Magyarországra?

14 júl. 2014 Administrator

Elképzelhető, hogy Szlovákiában annyira megerősödött az ottani medvepopuláció, hogy már kevés számukra az eddigi terület, ezért vándorútra indulnak.

medve2Mindezekből következik, hogy nem csak áttévednek Magyarországra, céljuk feltehetően a területfoglalás - véli Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

2014. április 30-án a Nógrád megyei Rónafalu határában, május 9-ére virradó éjjel Bárna külterületén barnamedve nyomokat találtak, amelyek rögzítése után megállapították, hogy egy körülbelül nyolc-kilencéves kétmázsás anyaállatról és a bocsáról van szó. A napokban a Heves megyei Erdőkövesd határában is láttak egy medvét az akácosban – mondják a helyiek, valamint turisták.

Az erdészek igyekeznek megfigyelni, merre jár a medve. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese szerint területfoglalásról lehet szó. Hangsúlyozta, kollégái fokozott figyelemmel járják az erdőt, illetve járőröznek, és a területen felételezett medve nyomai után kutatnak. Az erdészek megerősítették, hogy ugyan a medvével közvetlen kontaktusba nem kerültek, de a medvenyomokat és medveürüléket láttak.

Eddig az európai barnamedve az észak-magyarországi területeken csak szórványosan fordult elő, például időszakosan a Bükkben.  Állandó területfoglalás azonban nem történt. A szakember szerint elképzelhető, hogy Szlovákiában annyira megerősödött az ottani medvepopuláció, hogy kevés számára az eddigi területe.

barnamedvesziklaAz elmúlt húsz évben összesen hat esetben volt bizonyított, hogy valóban medvét láttak Magyarország területén. Májusban egy Salgótarjánhoz közeli erdőben vadászok, tiltott módon, el is ejtettek egy barnamedvét. A tetteseket elfogták a rendőrök.

Magyarországon fokozottan védett státusban a medve, Szlovákiában „csak” védett, ami azt jelenti, hogy korlátozott mértékben egyes területeken vadászható – mondta Dobre-Kecsmár Csaba. A kárpáti régióban hét-nyolcezerre teszik a barnamedvék számát.

A szakember azt tanácsolta, hogy azok, akik az erdőbe látogatnak, akár gombászni vagy kirándulni, fokozott figyelemmel tegyék ezt, lehetőleg legyenek hangosak, mert a medve nem keresi az ember társaságát. Ha valaki mégis találkozik a medvével, mindenképpen kerülje a szemkontaktust, mert azt a ragadozó állatok agresszió jelének vehetik, és támadásra ösztönözheti őket. találkozás esetén minél óvatosabban, minél messzebbre kell hátrálni a medvétől – tette hozzá. Az erdészek arra kérnek mindenkit, hogy ha medvével találkozik, értesítse az erdőgazdálkodási társaságot.

Forrás: hirado.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek