Győr példát mutatott összefogásból

02 júl. 2014 Administrator

Létezik Győrben egy egyedülálló program, úgy hívják: Győrkőcfesztivál. Idén labdákkal kedveskedtek a szervezők a kicsiknek, de sajnos mindet ellopták.

gyorkocA belépő mindössze egy fotó a mosolygó gyermekarcról, egyébként minden fizetség nélkül használható és kipróbálható (persze a győrkőckarszalagot nem szabad letenni!).

A város Önkormányzata és a Rába Quelle Termál-és Élményfürdő közösen idén még egy nagyszerű ötlettel kedveskedik a fesztivál részvevőinek: nemcsak a karszalagos gyerekek, hanem szüleik is ingyen látogathatják a létesítményt a fesztivál ideje alatt, azaz július 4-6. között.

10 helyszínen 1000 program vár kicsit és nagyot egyaránt, koncertek, ügyességi feladatok, bábelőadások, szabadtéri játékok, sőt indul a hatodik nemzetközi Győrkőc olimpia is, ahová a napokban érkeznek meg a testvérvárosok delegációi.  A fesztivál fő szervezője a Vaskakas Bábszínház Kocsis Rozi vezetésével, az olimpiáé pedig a városi önkormányzat sport osztálya Ábrahám Csaba és Illemszky Betti vezetésével, fővédnöke Borkai Zsolt MOB-elnök.

gyorkoc1Idén a pöttyös labda lett a jelképe a fesztiválnak, és a szervezők 200 db pöttyös labdát fűztek fel a város különböző pontjaira, azonban mind eltűnt az éjszaka folyamán.  Rozi bejegyzéséből sugárzik a szomorúság és a megdöbbenés:

“Jaj!
Eltűntek a labdák. Mind. Az összes…
Tegnap kifüggesztettük, hogy mindenki lássa, néhány nap múlva a gyerekeké lesz a város. Aki látta, mosolygott. Felnőtt is, gyerek is.
Ma reggelre egy se maradt. Levágták, elvitték, ellopták…
Tudom, mi vagyunk a hibásak, hisz balga-naivan nem hittünk a gyanakvóknak: “nincs lebetonozva, elviszik!” Az elmúlt hat év győrkőcös tapasztalatai optimistává, óvatlanná tettek bennünket…
Nem az a szomorúság legfőbb oka, hogy mennyi pénz, és mennyi munka, hogy a vaskakasosok hetekig fűzték, ragasztották, akasztgatták, nem! A gyerekek örömét sajnálom, mert azt is ellopták, meg a mi bizalmunkat, lelkesedésünket…
Csak remélni tudom, hogy a labdák játszani kellettek! Hogy az éjszakai tolvajok inkább játékra, focira, kidobóra éhes felnőttek voltak, mint vandálok… Hogy szegényekkel már rég nem játszott senki, hogy gyerekkorukban nem focizott velük az apukájuk, hogy unalmas, eseménytelen péntek éjszakájukat a pöttyös labdák látványa villanyozta fel, s örömükben feledkeztek meg arról, hogy ez lopás.
Ha erre gondolok, sajnálom őket, a szegény, élményéhes tolvajokat…
Meg persze a gyerekek ellopott mosolyát is sajnálom, meg az elvesztett bizalmat. Mert ugye nem veszi senki zokon, hogy mi többet ilyen módon nem jelenünk meg az utcán.
Kocsis Rozi”

gyorkoc3Hogy ez mindennapos? Hogy azon csodálkozunk, ha ilyesmi nem történik meg? Hogy akadnak még tiszta szívű, bizakodó, önzetlen, másokért munkálkodó emberek, akik örömöt akarnak szerezni a gyerekeknek? Szerencsére vannak. És vannak olyanok is, akik visszaadják a már-már elvesztett hitüket, és ők újra bízni tudnak az emberekben. És ezért kerülhetett fel ez a bejegyzés tegnap a fesztivál facebook oldalára:

“Visszatesszük a labdákat!

Szombat reggeli bejegyzésemben szomorú gondolataimat osztottam meg veletek az eltűnt labdákról, a megrendült bizalomról, a lelkesedés elapadásáról…
Ami azóta történt, az felülmúlja a képzeletet, egyszerre csal könnyeket a szemembe és mosolyt az arcomra!
Futótűzként terjedt el a labdák eltűnésének híre országszerte. Csak az én profilom 339 megosztást jelez, meg sem merem saccolni, hogy ez hány embert jelent!!
És a hozzászólások?!?! Csodálatos! Bíztattok bennünket, mellénk álltok, felajánljátok a segítségeteket, cégek, vállalkozók vállalják, hogy pénzzel támogatják az új labdák megvásárlását, játék-nagykereskedések küldenek pöttyös labdákat, s néhány kisgyerek nekünk adja a sajátját…
Nincs már szavam, csak annyi: KÖSZÖNJÜK!!!
Szerda estére itt lesz az eddig több mint 500 (!) új labda (a 200 ellopott helyett!!), csütörtökön felfűzzük, éjjel kifüggesztjük, hogy péntekre a 7. Győrkőcfesztivál megnyitójára újra pöttyös legyen a város!
És ezt csak nektek köszönhetjük!
Megnyugtatásul közlöm, hogy a Rendőrség elindította a nyomozást, így ez már a hivatalos szervek dolga…
A mi dolgunk Győr “visszalabdásítása”, ahogy az egyik hozzászóló írta.
Köszönjük a segítő szándékot is, de a Vaskakas teljes társulata (kiegészülve néhány miskolci bábszínésszel, barátokkal, önkéntesekkel) meg tud birkózni a feladattal.
Mindegyikőtöket várunk szeretettel a fesztiválra!
Jó, hogy vagytok! 

Üdvözlettel:
Kocsis Rozi”

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek