Penyigétől Beregszászig: közösen őrzik a kézműves és népművészeti hagyományokat

13 ápr. 2014 Vaskor István

A Kárpát-medence értékeinek megőrzése közös feladat. E cél megvalósítását segíti a jelenlegi, Kelet-Magyarországon és Kárpátalján megvalósuló program.

hanusz6„A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban” elnevezéssel, uniós támogatással valósul meg az a határ menti projekt, melynek együttműködő partnerei a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület valamint az Ukrajnai Nemzeti Népművészek Egyesületének Kárpátaljai Szervezete. A program 2013. augusztus 1-jén kezdődött és 2014. július 31-ig tart.

A projekt megvalósítói vallják: a Kárpát-medencében a határokon átnyúló kapcsolatok erősítésével nem csak a jelent építjük, de hagyományainkkal, közös értékeinket is őrizzük. A magyar gazdaság fejlődésében az ezeréves kézművesség fontos szerepet töltött és tölt be ma is. A városok kialakulása, a kultúra fejlődése, az ipar első csíráinak leírása elképzelhetetlen a kézművesség szerepének elemzése, nemzeti múltunk ápolása nélkül.

A kézművesség helyzetének alakulása minden időben a gazdasági fejlődés motorját jelentette, hiszen a nagy válságok és háborúk után a nagyvállalkozások fejlődése még váratott magára, de a kisiparosok már a romok felett megkezdték működésüket.

Mindazt az értéket fel kell vállalni a mai kornak a XXI. század igényeinek megfelelően, amit elődeink kiformáltak. A tisztességesen végzett munkának, mely a kézművesekre jellemző volt értékké kell válnia, az egyediség, a minőség, a szolgáltatásokon keresztüli emberi kapcsolat a mai megrendelő társadalom számára is fontos.

A projekt alapvető célja a régió kulturális és gazdasági életében is nagy jelentőséggel bíró népművészet és a kézművesség szerepének erősítése. A hagyományok és a számos feledésbe merült népi mesterség megismertetése és népszerűsítése érdekében több reklámkampányt bonyolítanak le, erősítve a hatékony együttműködés kialakítását Ukrajna és Magyarország kézművesei között.

hanusz1A program keretében különösen fontosnak tartják olyan hagyományos mesterségek támogatását és népszerűsítését – mint például a vesszőfonó, kovács, keramikus, szőtteskészítő, fafaragó, kádár – amelyeknek egyre kevesebb a követője. A projekt befejezéséig közel 500 kézművest kívánnak bevonni az együttműködésbe.

A kézművességet népszerűsítő reklámkampányok legfőbb célcsoportjai a régióba látogató vendégek, azaz a turisták, hiszen ők a helyi kézművesek termékeinek legfőbb fogyasztói. Az előzetes számítások szerint ezen célcsoport nagysága a régióban évente elérheti az ötszázezer főt.

„A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban” projekt először tavaly augusztusban Penyigén, a Szenke-parti Nagyvásáron „mutatkozott be” a nagyközönségnek. Nem is lehetett volna jobb alkalmat találni, hiszen a penyigei vásár 2001-óta a régió kiemelkedő turisztikai rendezvénye, mely az évek alatt Szatmár egyik legnagyobb volumenű programjává nőtte ki magát. A vásáron kézművesek, iparművészek által készített termékek sokaságát ismerhették meg a látogatók, miközben szatmári ételeket kóstolhattak, a színpadon pedig színes programokat láthattak az érdeklődők.

A kárpátaljai kézműves termékeket a Beregszászi Turisztikai Információs Iroda sátrában tekinthették meg a látogatók. A kárpátaljai résztvevők megbeszélést folytattak dr. Hanusz Árpáddal, a Falusi és Agroturizmus Országos Szervezetének alelnökével a kézművességet népszerűsítő további rendezvények közös megszervezéséről.

A folytatás sem váratott sokáig magára. A fennállásának 950. évfordulóját ünneplő Beregszász 2013. szeptember 28-29-én színvonalas fesztivállal ünnepelt. A rendezvény üde színfoltja volt az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda és a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete közös pályázata nyújtotta lehetőség, melynek keretében a kézművesek, a hagyományápolók felkarolásával 15 magyar kézműves mutatkozhatott be a Bereg Feszten, hogy újabb területen erősítse a határon átnyúló kapcsolatokat.

A magyar mesterek alkotásait több ezer ember tekintette meg, sokan vásároltak is e kézműves remekekből, de jótékonysági célra is ajánlottak fel több terméket. Az ezek eladásából befolyt összeggel egy beteg újságíró gyógyításához kívántak hozzájárulni.

hanusz3A projekt 2013 novemberében kárpátaljai kézművesek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei látogatásával folytatódott. A vendégek ellátogattak Beregdarócra, ahol a kenderfeldolgozás és hasznosítás módszereivel ismerkedtek meg. Tarpán a gyümölcsaszalás, míg Penyigén a Lekváriumot és a rongybaba-készítés hagyományait tekintették meg. Apagyon a kézműves házban kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol a megyei kézművesek tartottak szakmai bemutatót, majd azt követően a fiatal leendő kézművesek felkészülésével ismerkedtek meg a vendégek. Idén tavasszal magyar mesterek viszonozzák a látogatást, melynek során megismerhetik Kárpátalja csodálatos tájait és találkoznak a kinti népművészek neves képviselőivel.

A 2014. július 31-ig tartó program célja nem csak a kölcsönös tapasztalatcsere, hanem a hatékony együttműködés és annak a lehetőségnek a keresése, hogy a kézműves termékek hogyan állíthatók a turisztikai fejlesztések sorába. Olyan kézműves termékekre van szükség, amelyek hasznosítható ajándéktárgyként is elősegítik a helyi lakosság életminőségének javítását. Átfogó tanulmány is készül Kárpátalja kézművesiparáról, valamint a népművészeti és kézműves termékek kiállításának és vásárának megszervezéséről. Fontos része a projektnek egy tanácsadói szolgáltatás megszervezése, illetve egy kétnyelvű szakmai kiadvány megjelentetése.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek