Film a gyógyító hagyományról: a javasasszonyoktól a kenőemberekig

04 ápr. 2014 Vaskor István

Gyógynövényekről, mágikus eljárásokról, tudományos megbízhatóságukról szól a hamarosan a Duna TV-ben látható Gyógyító hagyomány című dokumentumfilm.

filmNovobáczky Sándor rendező és  Nádorfi Lajos operatőr  a magyarországi helyszínek mellett Erdély és Kárpátalja eldugott zugait is feltérképezte a még élő hagyományok után kutatva. A film általános szakértője Babulka Péter népiorvoslás- és gyógynövénykutató, aki a filmhez részletes szakanyagot írt. A néprajzi és antropológiai vonatkozások szakértőjeként Hoppál Mihály néprajztudós segített, míg Bernádi Ilona Marosvásárhelyen élő népigyógyászat-kutató különösen az erdélyi hagyományos gyógyászat terén nyújtott segítséget.

Novobáczky Sándor egy vele készült korábbi interjúban elmondta: azért vállalkozott a nemes feladatra, mert mostanában divatossá vált gyógynövénygyűjtéssel, természetgyógyászattal foglalkozni, amit azonban sokan összemosnak a népi praktikákkal. Mint fogalmazott: ez egy eltűnő félben lévő kulturális érték is, amelyet érdemes lenne megmenteni. A film ennek a szolgálatában is áll.

{youtube width="570" height="428"}b_5z-LInUdU{/youtube}

Az alkotók sok-sok népi gyógyítási móddal találkoztak kalandozásaik során. Az egyik meglepő praktika a reumatikus fájdalmakra ajánlott méhszúrás-terápia volt, amit Kárpátalján egy méhésznél ki lehetett volna próbálniuk, de nem merték. Szintén azon a vidéken találkoztak azzal az egyedülálló szokással, amikor a kaptárakat egy olyan kis házikóban tartják, amit pihenésre is használnak. A méhkasládákra széles deszkát tesznek, lócát készítenek belőle, ahova el lehet vonulni, lazítani a kellemes zümmögésben, virágillatban.

A stáb Erdélyben találkozott kenőembereknek hívott masszőrökkel, akik a falu gyógyító specialistái a csontkovácsok, füvesasszonyok mellett olyan vidékeken, ahol az orvos csak messze érhető el. A film egy részét az Őrségben és a Vendvidéken forgatták. Így került bele Gyenes Csilla: A Vadon termő növények a gasztronómiában elnevezésű főzőtanfolyama is, hiszen egy gyűjtőúttal, összekapcsolt főzőtanfolyammal is lehet az ősi kultúrát terjeszteni, és tenni azért, hogy a gyógy- és ehető növények ismeretének a tudása ne szakadjon meg, hanem a következő generáció tudáskincsévé váljon.

{youtube width="570" height="428"}kHc3Q_1Da9Y{/youtube}

A Gyógyító hagyomány című, három részes ismeretterjesztő dokumentumfilmet a Duna Televízió 2014. április 13-án, 20-án és 27-én – vasárnapokon – 12 óra 25 perces kezdettel sugározza.

A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek