Szabad utat kaphat a kézműves gyógynövénytermékek értékesítése

09 okt. 2013 Administrator

Kedvező EU-bizottsági állásfoglalás a kézműves gyógynövénytermékek értékesítéséről. Sikertörténet lehet a gyógynövény hazánkban - a jogalkotókon a sor.

homoktovisA Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület az alábbi közleményt juttatta el az Országos Sajtószolgálathoz (OS):

„A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetségének nevében levelet fogalmaztunk meg az Európai Bizottság számára, melyben arra kértünk választ, hogy a piacon, gazdaboltban, háztól történő értékesítés során maradhat-e a gyógyhatású vagy népi hagyományos gyógyászati kézműves termék megnevezés és forgalomba hozatal? Szükséges-e ezen termékeket laborvizsgálatokkal igazolt, aránytalan költséget jelentő hatóanyag vizsgálatoknak alávetni?

gyermelancfukaveA megkeresésre az Európai Bizottság Egészség és Fogyasztóügyi Főigazgatósága adott a magyar kézművesek számára kedvező választ: "Gyógyászati termékek melyek nem iparilag készültek, vagy nem olyan eljárással gyártották, amely ipari folyamatot is magában foglal, a 2001/83/ek irányelv 2(1) Cikke szerint nem tartoznak az irányelv hatálya alá."

Már csak a hazai jogalkotásnak kell megalkotni az életszerű, könnyítő jogszabályi kereteket a kézműves/kistermelői népi gyógyászati termékekre, ahogy a kistermelői rendelet, a helyi termelői piac rendelet, illetve a telephely engedélyeztetés rendelet, a halászati törvény esetében már megtörtént, vagy folyamatban van a könnyítések hatályba lépése.”(OS)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek