Csodabogyók a paksi fizikus gyógynövényültetvényén

29 aug. 2013 Administrator

A somogyi régióban egyedülálló, több hektáros homoktövis és goji bogyó ültetvényt hozott létre egy paksi kutatómérnök, melyet fejleszteni szeretne.   

homoktovismartyhobbyblogspotcomA szakember a jövőben a gyógynövényültetvényre szárító és lekvárfőző üzemet is telepítene.

Ezek a gyógynövények ugyanis rendkívűl egészségesek, tele vannak nyomelemekkel, vitaminokkal, aminosavval és antioxidánssal. Egészségvédő hatásukat kutatások igazolták.

A néhány éve telepített „gojit”, a folyton termő gyógybogyót egy hónapon át folyamatosan szedik. Az apró, először Tibetben termesztett bogyó kiváló C-vitamin forrás, 500-szor többet tartalmaz, mint a narancs. A kutatások szerint az antioxidáns tartalma a legmagasabb. 18 féle aminosavat és 21 féle nyomelemet tartalmaz. A rák gyógyításában is felhasználják az apró termést.

{youtube width="400" height="266"}uJZDn5ZQJAU{/youtube}

A másik gyógybogyó a homoktövis. Nehéz szüretelni az apró szemeket, de megéri. Immunerősítő hatású, így alleriásoknak is kiváló. Hámosító és gyulladáscsökkentő. Segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. A somogyi Szentgáloskéren csaknem 2 hektáron termesztik.

Jelenleg szárítják a bogyókat, amiből teát készítenek. A paksi fizikus annyira hisz a növény gyógyerejében, hogy még idén feldolgozóüzemet is épít, amellyel tömegeket tudna kiszolgálni.

Forrás: kapos.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek