Negyvenéves a Tanyacsárda: menüsor Hofi lábszárpörköltjével és Kabos borjúszeletével

15 jún. 2013 Vaskor István

tanyacsarda2Járt itt Károly walesi herceg, Franz Beckenbauer is. Kínálják Kabos László és Hofi Géza kedvenc ételét, a Puszta Ötös pedig elkápráztatja a közönséget.

Tanyacsárda. Ez olvasható a cégéren, ám e nemes egyszerűség mögött nagyszerű ízek és programok húzódnak meg immár negyven éve. Mert a lajosmizsei Öreg Tanyacsárda 2013. június 16-án elérte a negyedik „x”-et, úgy, hogy működésének kezdete óta folyamatosan csiszolt ételeivel öregbíti hírnevét, minden nap vállalva a gasztronómia szolgálatát, a magyar kultúra és hagyományok megmérettetését. Ennek elismeréseként 2001-ben nem érdemtelenül kapta meg „Az év vidéki étterme” címet.

1992-ben a természet adta turisztikai lehetőséggel élve és az évek során egyre nagyobb számú vendég igényeinek kielégítésére létrehozták a „kisöcsit”, az Új Tanyacsárdát, ahol a hagyományos lótenyésztésre épülő lovasközpont mellett mára igazi programcentrumot alakítottak ki.

tanyacsarda1Titka nincs a Tanyacsárdának, töretlen népszerűségét azonban „több láb támasztja alá.” A hazai és nemzetközi elismerésekkel büszkélkedő mesterszakácsok ételspecialitásai mellett egész évre összeállított gasztronómiai rendezvénysorozattal várják vendégeket, így áprilistól október végéig minden nap déli 12-től lovasbemutatót tartanak. Ezen a Puszta Ötös attrakciója és a csikósok ügyességi bemutatója szerepel a látványmenüben. Ritkaságszámba megy a trükklovaglás és western kocsmák hangulatát idéző buli az Új Tanyacsárdában, vagy éppen egy pusztai kocsikázás az Alföld homokbuckái között.

tanyacsarda3Szemet gyönyörködtető látványosság a Tanyacsárda lótenyészete is, mely lipicai és sportfélvér lovakból tevődik össze. A tenyészetükből kikerült lipicai és félvér fogatlovak a magyar és külföldi kettes- és négyesfogatokat erősítik.

Ha már csárda, akkor természetesen gasztronómiai kaland is! Mi sem természetesebb, hogy egyebek mellett kínálják a magyar konyha különlegességeit – csupán példaként a kemencében sütött bőrös sertéscsülköt pékmester burgonyával, vagy éppen a gombás szürkemarharagut vadasan, szalvétagombóccal – ám az évtizedek során itt vendégeskedett hírességek kedvenc ételeit is megkóstolhatják a ma megéhezett „vándorok”. Bizonyára ízletes lehet a zsiványpecsenye, ahogyan Bozsó János festőművész készítette (fehérborral pácolt nyakas karaj dúsan fokhagymázva, steak burgonyával), vagy a vörösboros lábszárpörkölt aprógaluskával, ahogy Hofi Géza művészúr szerette, esetleg   Bessenyei Feri bácsi túrós csuszája szalonnapörccel gazdagon, netán Kabos Laci bácsi prézlis borjúszelete hagymás karika burgonyával.

tanyacsarda4Talán a fenti különlegességekből is kóstoltak azok a világhírű vendégek, akik ellátogattak a Tanyacsárdába, köztük Károly, walesi herceg, Larissza Gorbacsova, a volt orosz elnök felesége, Juan-Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhai elnöke, Franz Beckenbauer és Michel Platini aranylabdás labdarúgók, Andy Vajna világhírű producer vagy Tshering Yangdon, a Bhutáni Királyság anyakirálynője.

Mi jöhet a következő negyven évben a Tanyacsárda életében? Vélhetően újabb ínyenc falatok a vendégek asztalán, sokasodó programok és a magyar gasztronómia és hagyományok elkötelezett szolgálata – sok-sok látogatóval, akik viszik a csárda jó hírét szerte az országban és a világban.

Fotók: tanyacsarda.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek