Szépen fejlődik a világ első függőleges erdeje

24 szept. 2015 Nagy Jucó

Függőleges Erdő (Bosco Verticale) – így hívják a Milánó fölé magasodó két zöld tornyot. A 110 és 76 méter magas tornyok közel egy hektárnyi erdőnek adnak otthont, hogy a látványon túl a világváros levegőjének minőségét is javítsák.

 

 

A közel öt évig tartó építkezés 2014 őszén fejeződött be, a növények betelepítése az építési költségeknek csupán 5%-át tette ki – írja a balkonada blog. A 26 és 18 emeletes toronyházakhoz 8900 négyzetméter terasz tartozik. A betonerkélyek a természetes hatás érdekében eltérő méretűek. Az erkélyek fala 28 cm vastag, peremük 1,3 m magas, a szélességük azonban változó.  

 

Az ég felé terjeszkedő épülteket több mint 900 fa, 5000 bokor és 10000 talajtakaró aljnövényzet díszíti. A három és hat méter közé magasodó fák és a buja növényzet csökkentik a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek.

 

 

A növények vízellátásáról egy öntöző- és szűrőrendszer gondoskodik, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel locsolja a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják. A Függőleges Erdő zöldje nemcsak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A növények fontos szerepet játszanak a lakások téli és nyári hőmérséklet-szabályozásában és a zajcsökkentésében.

 

 

 

Forrás: balkonada.cafeblog.hu – Fotó: Tokár Éva

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek