Vegyük észre: tökéletlenségükben az értékük

25 jún. 2015 Maruzs Gergely

Ez nem a rút kiskacsa története, hanem egy újszerű ötlet, amely más-más szempontok miatt, de óriási lehetőséget rejt magában a világ minden táján.

zöldség2A dolog Európában, Franciaországban születtet, de rövid úton az USA-ba is eljutott, és ott teljesedett ki.

Tény, hogy csak az Egyesült Államokban egészen elborzasztó mennyiségű, majd 3 millió tonna gyümölcs és zöldség veszik kárba, minden féle minőségi problémától mentesen, pusztán esztétikai szempontok miatt.

Az, hogy ez a mennyiség az egész emberiségre vetítve mennyi, talán kiszámolni sem érdemes (bár az amerikaiak mindig is élen jártak a mindenféle pazarlásban).

Fontos hangsúlyozni, hogy ezeknek a termékeknek az egyetlen hibája pusztán annyi, hogy nem felelnek meg a legnagyobb élelmiszer felvásárlók méretbeli és küllemi elvárásainak, tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra.

Egy Oklandi alapítású, Imperfect nevű cég megpróbált ezen változtatni.

A termékeket a bolti ár feléért, házhoz szállítva adják közvetlenül a vásárló kezébe

Az olcsóság oka egyszerű, a cég a felvásárlási ár töredékért jut hozzá, a más esetben kidobásra ítélt termékekhez, a gazdák pedig boldogok, hogy mégis látnak egy kis pénzt a „selejtből” is. A cég előnyben részesíti a bio-gazdaságokat a felvásárlásnál, de (az USA-ban legalábbis) teljesen nem zárkózik el a nagy termelőktől sem.

 

Immár látszik, hogy a jövő az internetes kereskedés irányába mutat, még az élelmiszer vásárlás tekintetében is, tehát az ötlet mindenképpen jónak látszik, de a cég ettől függetlenül tárgyal kiskereskedelmi láncokkal is, a még teljesebb piaclefedés reményében, illetve saját védjegy létrehozását is. Az ötlet érdekessége, hogy mennyire más szempontok alapján lehet érdekes a világ egyes tájain.

zöldség

Az Egyesült Államokban az arra fogékony vásárlóknak egy kis környezettudatosságot nyújt, hisz így semmi sem vész kárba, nincs fölöslegesen megtermelt élelem, csökken az energiaforrások pazarlása, főleg a vízzé, a jövő legfontosabb természetese erőforrásáé.

Az erre mindig is érzékeny nyugat-európai országokban nagy sikert arat a helyi gazdák támogatásában játszott szerepe a programnak.

Kelet-Európában, és a világ szegényebb tájain pedig az olcsósság lehet a döntő szempont (bár a helyi gazdák megerősítése a multival szemben mindig és mindenütt fontos).

A kérdés, most már csak az, hogy hazánkba mikor és milyen formában jut el ez a kezdeményezés.

A cég oldala:imperfectproduce.com

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek