Vendégcsalogató műfüves pálya és gasztropince Szuhafőn

07 dec. 2014 Vaskor István

Azt mondják, aki betoppan Szuhafőre, az vagy eltévedt, vagy hívták. Mindegy hogy történik, a Kocsis-család mindig szeretettel fogadja a látogatókat.

kocsis1Szuhafő. Százhetven lakosú kicsinyke zsákfalu a szlovák-magyar határ közelében, a borsodi lankákon, a megye északnyugati részén, a Szuha-patak völgyében. A település csak dél-keleti irányból, Zádorfalva felől közelíthető meg közúton. Elzártnak mondhatnánk, mégsem az. A környéken ugyanis nem folyt bányászat és ipari termelés, ezért az

érintetlen természeti környezet, a csend és a nyugalom,

az Unesco Világörökségi listájára felkerült Aggteleki-karszt barlangjainak közelsége mind-mind vonzerőt jelentenek a turisták számára.

Kocsis István és felesége, Andrea éppen negyedszázada hagyták el szuhafői családi fészküket, hogy a fővárosban keressék boldogulásukat. Huszonöt esztendő elteltével újra költözésre adták a fejüket, és úgy döntöttek, visszatérnek a gyökerekhez. A gondolattal már azt megelőzően is kacérkodtak, mert évekkel korábban kialakították első falusi vendégházukat a faluban. Ám a családi kötelék is hatott a lelkükre, hiszen mindkettőjük édesapja egészségében gyarapodva él Szuhafőn. Tavaly aztán végérvényesen visszaköltöztek a szülőföldre.

kocsis2- Megtartva korábbi vállalkozói tevékenységünket, a Szuhafő kínálta környezettel a falusi vendéglátás mellett döntöttünk – említi Andrea asszony. - 2010-ben felújítottunk egy hagyományos családi ház jellegű épület, mely ideális pihenőhelye nyolcfős családi és baráti társaságoknak ajánlunk. Apartmanházunk közös főzőkonyhával, fürdőszobával és mellékhelységgel áll vendégeink rendelkezésére.

Mondhatnánk azt, ha egy üzlet beindul! Ám csupán arról van szó, hogy szálláskínálatukat bővítendő, Kocsisék 2012-re egy

régi, tornácos parasztházat is modern köntösbe varázsoltak.

Ettől az évtől kezdődően a szintén négynapraforgós minősítésű, vidéki hangulatot idéző Andrea Vendégház ajtaja is kitárult a turisták előtt. Ebben négy darab 2 fős szoba, külön-külön fürdőszoba, közös étkező, főzőkonyha, fedett tornác, biliárdterem és jakuzzi várja a csendes kikapcsolódásra vágyókat.

kocsis3S akkor elérkezett 2014.

- Idén készült el a négynapraforgós minősítésű modern épület, a Kocsis Vendégház, mely már 8-80 fős rendezvények befogadására is alkalmas, de szükség esetén 100 vendéget is „leültetünk” – mondja Kocsis Istvánné. – Alul található a nagy közösségi tér, mely családi és céges rendezvények lebonyolítására kiváló helyszínt biztosít, A ház felső szintjén öt szoba van, amelyből egy 2+2 fős családi, három darab 2 fős, pótágyazható, illetve a földszinten egy egyszemélyes szoba, amelyet mozgáskorlátozottak is igénybe vehetnek. A Kocsis Vendégház egy udvarban található apartmanházunkkal, így egyszerre nagyobb társaság elszállásolására is lehetőség van, de az Andrea Vendégház is alig öt percnyi sétára érhető el.

Rendezvényekben a nyitás óta eltelt hónapokban sem volt hiány.

Borlovagrend, vadásztársaság

tartott már itt programot, de esküvőknek is helyet adott a Kocsis Vendégház közösségi terme. Ha már megteremtették a feltételeket, az iméntiekhez hasonló rendezvényekre helyezik majd a fő hangsúlyt a jövőben, várva természetesen a táj csodáira, a természet szépségeire kíváncsi látogatókat.

kocsis4-  Az apartmanház és a Kocsis Vendégház közös udvarán egy többféle labdajátékra alkalmas, 11x16 méteres műfüves sportpálya is a mozgásra vágyók igényeit elégíti ki – említi büszkén Andrea. – Itt található gasztropincénk is, ahol igény szerint a baráti körünkhöz tartozó borászok pincészetéiből származó borok kóstolóit megszervezzük vendégeinknek. Tervezzük egy wellness-részleg kialakítását is, de ez még a jövő zenéje. A látványtervek már elkészültek.

A Kocsis-házaspár lesi vendégeinek kéréseit, és jó házigazda módjára igyekszik kedvébe járni mindenkinek. Hogy internet elérhetőség, televízió, parkoló dukál a szállás mellé, aligha döntő szempont a város zajától távoli zsákfalu csendjében. Közben mindkettőjüknek akad munkája a „háztájiban”.

Néhány száz hektárnyi földterületet művelnek, ahol legutóbb 46 ezer gyümölcsfát telepítettek.

Aztán ott van a jószág is. Mangalicáik, húsmarháik sokasága – utóbbiból éppen 220 az állomány száma – ad munkát a dolgos hétköznapokban.

kocsis5Az utat azonban ők választották, és persze nem panaszkodnak. Szuhafő mesebeli világ, ahol a domboldalon legelésző szarvasmarhák, a jól karbantartott földek szépsége, a folyamatosan épülő és a hagyományos módon felújított házak várják Kocsisék portáin a megfáradt vándorokat. Ahogy ők fogalmaznak: a falut körülölelő dombok változatossága olyan kirándulási lehetőségeket biztosít, ahol mindenki kultúrzajtól mentesen élvezheti a természet hangjait.

További információk a Kocsis Vendégház weboldalán és Facebook-oldalán érhetők el.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek