A modern falusi nosztalgia ékköve a Somhegy és az Aranyhegy Vendégház

29 szept. 2014 Administrator

Mesés a táj és mesések a porták! Ha bárki mesés és nyugalmas pihenésre vágyik, könnyű a választás: irány Bakonybél, a Somhegy és Aranyhegy Vendégház!

aranyhegy5A közigazgatásilag Bakonybélhez tartozó Somhegypuszta a Bakony második legmagasabb hegye, a Nagy-Somhegy (649 m) –  melynek területe természeti kincsei miatt fokozottan védett – lábánál fekszik. Ebben a páratlanul szép és tiszta levegőjű környezetben testnek és léleknek is felüdülést jelent a pihenés, melyre a Márkus-család vendégházai ideális helyet kínálnak.

aranyhegy1Márkus Zoltán és felesége 2008-ban döntöttek úgy, hogy kiaknázva a természet és falusi turizmus kínálta lehetőségeket, szálláshelyet alakítanak ki. Arra gondosan ügyeltek, hogy olyan hangulatú portát teremtsenek, mely valóban magán viseli a vidéki „feeling” ismérveit. A Somhegy Vendégház első apartmanját – melyet 2010 óta üzemeltetnek – egy századfordulós régi tornácos parasztházból alakították ki, megtartva a múltból mindent, amit lehetett: ablakokat, fafödémet, falakat, tetőszerkezetet, a berendezési tárgyak és bútorok egy részét. Az apartman hangulata pedig valóban nagyszüleink korát idézi, a mai kor mindent kielégítő igényeivel kiegészítve: itt olyan pihenni és kikapcsolódni vágyó vendégeknek van helyük, akik igazán tisztelik és szeretik a régi falusi életmód hangulatát.

A Somhegy Vendégház második apartmanjának kialakítása sem váratott sokáig magára. Teljesen új és különálló részként – a régi időkben gazdasági épületként funkcionáló pajta helyén – készült el a családias hangulatú, minden korosztálynak ideális második apartman. Itt a múlt jegyeit a ház rossz állaga miatt belül nem tudták megmenteni, külső formájában viszont megtartották a régi épület jegyeit.

aranyhegy4Mi sem természetesebb, minthogy – a kor követelményeinek minden tekintetben felszerelt – apartmanok az év minden napján várják a pihenni vágyókat: a hidegebb évszakokban a kandallókályhák nyújtják a vendégházakban az otthont melegét.

A Somhegy Vendégház aparmanjainak panoráma teraszairól megcsodálható a mesébe illő táj, a kert végéből pedig egyenesen az erdő kínálja magát lélekemelő erdei sétákra. Az udvar hangulatát játszótér, kerti bútorok, szalonnasütő varázsolja otthonossá, és a vendéglátók igény esetén ingyenes kerékpárhasználatot biztosítanak környékbeli túrázásokhoz.

Bár a helyszín továbbra is Somhegypuszta, Márkusék másik vendégháza – magán viselve a falu hangulatát – egy igényesen exkluzív, a környéken egyedülállóan kialakított rönkház. Az Aranyhegy Vendégház - melyet 2012-ben nyitottak megegyedi stílusával, lenyűgöző külső és belső kialakításával nagyszerű lehetőséget nyújt a mindennapi stressz kipihenésére, a feltöltődésre, a tiszta levegő miatt pedig különösen előnyös asztmásoknak és légúti megbetegedésben szenvedőknek.

aranyhegy3A kétszintes, erdélyi fenyőből készült rönkház az év minden részében ideális családoknak, baráti társaságoknak, nyugdíjasoknak, vadászoknak és minden természetkedvelőnek. Téli időszakban a Somhegypusztához közeli eplényi síarénában elfáradt sportolók az Aranyhegy Vendégházban a kandalló mellett pihenhetik ki magukat, melynek hangulatát aligha kell ecsetelni…

Bakonybél-Somhegypuszta környéke megannyi programot és látnivalót kínál. Számos túraútvonal csábítja a természetjárás szerelmeseit, de a vendégeknek lovas-sétakocsikázást és lovaglási lehetőséget is kínálnak, de megtekinthető a Bakonybéli állatpark és a Pannon Csillagda is. Ám Somhegypusztáról indulva gépkocsival elérhető távolságban van Zirc, Pápa és Veszprém is, ahol számos program kínálja magát egész éven keresztül.

aranyhegy2S hogy a Somhegy és az Aranyhegy vendégházakba ellátogatók ne maradjanak le egy népszerű helyi turisztikai kuriózumról, Dorbival, a gumikerekes csihuhu sétavonattal Bakonybélből indulva kiadós program részesei lehetnek! Dorbi elvezeti utasait a Borostyán-kúthoz, a kápolnához – Szent Gellért remeteségének helyszínéhez –, feldöcög a mészégető kemencéhez, hogy felidézze a múltat, és a vendégek a magaslesről gyönyörködjenek a csodálatos panorámában. A csihuhu végigmegy a Gerence-patak partján, a régi csárda és a bakonyújvári romok mellett, egészen az Odvaskő-barlang lábáig, majd az érdeklődők kirándulhatnak a barlanghoz, ahol a legendák szerint egykor betyárok tanyáztak.

További információk a vendégházak férőhelyeiről, szállásfoglalásról, elérhetőségekről itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek