Emezek a nemezek, meg a szorgos női kezek

27 júl. 2014 Pucz Péter

Gyúrnak! Na jó, nem mellre, felkarra, combra, de mégis. Nemezre. Méghozzá Orfűn, a nyári kézműves táborban. Alkotnak, szépet, még szebbet, hasznosat.

nemezMáskor csak a szemnek tetszőt, ezért aztán nem haszontalant. A nemezelés tulajdonképpen művészet.

Természetes alapanyagból – a birka szőréből – készülnek azok a használati- és dísztárgyak, amik az Orfúi Kézműves Egyesület táborozóinak művei. A lányok-asszonyok nagy szorgalommal nyomkodták, simogatták az anyagot, tapiskolták, mosták a kártolt alapanyagot. Miközben azért lázasan járt az agyuk is, mert mégis csak szellemi tevékenységről szólt a dolog, nyáridőben, hölgyek körében.

Na ja, a nők! Mert nincsen egyenjogúság, legalábbis ebben a témakörben semmiképpen sem jellemző a nemek közötti egyensúly.

Bármennyire is nehéz a „műfaj”, ennek ellenére a gyengébbik, bár kétségtelenül szebbik csoport számára volt vonzó a volt hívó szó, az egész ország területéről. Hogy kikacsolódásként tegyenek valami olyat, ami maradandó, örökre emlékezteti őket a baranyai településen töltött napokra, 2014. július végéről.

Női táska, falikép, pénztárca, virágtartó, bocskor, mamusz, kalap, kaspó, ülőpárna is formálódott a kezek alatt, szombat délelőtt, illetve kora délután, a Malom Múzeum udvarán. Közben persze beszélgettek, szakmai tapasztalatokat is cseréltek az egybegyűltek, akiknek a tevékenységét Kormos Erzsébet, valamint Kormos Mária, és Török Gizella igyekezett összehangolni. Méghozzá sikerrel!

nemez2Az egyesület titkárának, Egerszegi Andreának ennek kapcsán újabb feladatai is akadhatnak. A táborozók ugyanis egybehangzóan azt állították, a követező évadban mindenképpen szeretnének megint eljönni a megyeszékhely közelében lévő faluba, folytatni a munkát.

Addig nincs más dolguk a jelölteknek, mint „drukkolni” a barikáknak, hogy növesszék a „hajukat”. Amit aztán szakavatott kezek levághatnak, majd a kézművesség iránt fogékony résztvevők beléjük álmodhatják azt, amit addig még senki sem valósított meg.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek